Delar av den tyska guldreserven. Här i Frankfurt.

Tyskland tar hem guldreserv

Publicerad 17 januari 2013 kl 07.17

Utrikes.Den tyska centralbanken Bundesbank går från ord till handling kommer att ta hem stora delar av landets väldiga guldreserv från USA och Frankrike, skriver tyska Handelsblatt.

Gilla artikeln på Facebook

Den tyska centralbankens guldreserv förvaras i valv i Frankfurt, New York, Paris och London och är den näst största guldreserven i världen, nästan 3 400 ton. Sägs det i alla fall, eftersom lagren aldrig har kontrollerats för äkthet och vikt.

Den tyska centralbanken Bundesbank skapade stor uppståndelse när de i höstas krävde att få inventera lagringen av dess guldreserv i Federal Reserves kassavalv i New York. Efter att tyska parlamentsledamöter förvägrades rätten att få inspektera guldet på plats i New York höjdes röster för att guldet skulle tas hem.

Bundesbank har nu beslutat, efter order från domstol, att ta hem stora delar av det guld som finns i utlandet till Tyskland. Allt guld som förvaras i Paris, 450 ton, och 300 ton av det guld som förvaras i New York, kommer att återbördas till Tyskland. På så sätt höjer Bundesbank andelen av guldreserven som lagras i Tyskland till hälften.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0