Ukrainas tidigare premiärminister misshandlad i fängelset

Publicerad 30 april 2012 kl 10.02

Utrikes.Ukrainas tidigare premiärminister Julia Tymosjenko mår mycket dåligt i fängelset efter en hungerstrejk och har utsatts för våld från sina fångvaktare, säger hennes familj till AP. Nu skärper Carl Bildt tonen mot den sittande regeringen i Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

På flera bilder som publicerades i utländska medier syns blåmärken på den tidigare premiärministerns mage och underarm. Bilderna ska vara tagna av en anhängare som besökt henne in fängelset.

Bilderna har fått Sveriges utrikesminister Carl Bildt att kräva en förklaring från Ukrainas regering.

– Vi kallade upp den ukrainska ambassadören i Stockholm och har begärt en förklaring på vad som inträffade, sa Carl Bildt i TV4- Nyheterna igår.

– Om det svar vi sedan får är sant eller inte det återstår att se.

Samma tydliga tongångar hördes dock inte i valrörelsen 2010, då en sverigedemokrat i Skåne anmälde att han hade blivit överfallen och knivskuren av politiska motståndare.

— Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer, sade Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt när han kommenterade den händelsen till nyhetsbyrån TT.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0