Moderaternas kris
Ulf Kristersson (K).

Ulf Kristersson kan bli ny M-ledare: "SD har fel – men får gärna rösta på våra förslag"

Publicerad 1 september 2017 kl 13.11

Inrikes. Moderaternas nuvarande ekonomisk-politiska talesperson, Ulf Kristersson, kandiderar till partiledarposten för Moderaterna. Det meddelar han på sin Facebook på fredagen. Kristersson påpekar att SD är ett främlingsfientligt parti men säger samtidigt att partiet "gärna" får rösta på Alliansens förslag, så att han kan styra landet.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag har nu talat både med valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, och med mina egna Sörmlandsmoderater. Och jag har meddelat dem att jag står till förfogande för uppgiften som Moderaternas partiordförande, om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd för detta", skriver Ulf Kristersson i ett långt Facebookinlägg.

Enligt Kristersson känner han ett stort ansvar för det parti som han har jobbat för på olika sätt under lång tid. 

"Jag är också övertygad om att vi nu måste samla oss och fokusera på vår huvuduppgift – att föra ut vår politik och se till att den blir verklighet. Det kräver att vi fattar genomtänkta beslut och att vi står enade som parti. Det är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete som partiledare."

Ulf Kristersson skriver också att samtalen inom Alliansen hädanefter ska ha tre utgångspunkter: "DÖ var dåligt. Sd har fel. Och Alliansen ska maximera sitt politiska inflytande."

Han vill att Alliansen ska försöka bilda regering och lägga fram en budget efter nästa val, oavsett om de rödgröna blir större eller mindre än Alliansen.

Enligt Kristersson har Sverigedemokraterna "främlingsfientliga inslag och en mörk historia som de inte har gjort upp med".

Samtidigt påpekar han att SD "gärna" får rösta på deras förslag.

"Sd får gärna rösta på vår budget om de vill. Deras röster är lika mycket värda som alla andras. Men det är inte Sd jag vill samarbeta med och bygga framtiden på, utan tillsammans med våra värderingsfränder i Alliansen. Råder det någon osäkerhet på den punkten så måste den nu skingras", förklarar han.

Han betonar också att Sverigedemokraterna är ett parti "vars värderingar jag i grunden inte delar".

Elisabeth Svantesson, som också varit ett toppnamn för partiledarposten efter Anna Kinberg Batras avgång, säger att hon stödjer Kristersson. Det kan alltså mycket väl bli han som tar över partiet.


Nyheter från förstasidan

Danmark påskyndar lagförslag: IS-terrorister fråntas medborgarskap

Agerar omedelbart på grund av Turkiets intåg i Syrien. "Det finns en risk att de kurdkontrollerade IS-lägren i gränsområdet kollapsar."0 

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0