USA fortsätter att provocera för krig med Iran

Publicerad 21 januari 2012 kl 09.47

Utrikes.Persiska viken. USA skickar ett hangarfartyg till hormuzsundet trots upprepade militära hotelser från Iran. Risken för militär konfrontation är överhängande.

Gilla artikeln på Facebook

Det var för ca tre månader sedan som ryktena började gå om att USA tillsammans med Israel planerade ett anfall mot Iran. Detta med anledning av Irans kärnvapenprogram som anses kunna vara ett hot för Israel. Sedan dess har man kunnat se en massiv amerikansk mobilisering av trupper i Israel.

Konflikten har allt mer handlat om det strategiskt viktiga hormuzsundet som sammanbinder persiska viken med omanviken. Det är genom detta sund som 20% av världens oljeexport går.

Iran har tidigare hotat att genomföra en blockad av det viktiga hormuzsundet om EU skulle komma att införa sanktioner mot landet. USA och Israel svarade på detta genom att hota med att bryta en eventuell blockad av sundet. Iran var inte sen att svara på sådana hotelser och menade att bara blotta närvaron av amerikanska fartyg i sundet skulle ses som en provokation.

Nu sänder alltså USA ett hangarfartyg in i sundet trots upprepade iranska hotelser. USA kallar det hela för "en högst vanlig örlogsövning" och amerikanska officerare tror inte att "manövern kommer att utlösa våld." Ryssland och Kina har tidigare uttryck sitt varnat USA och Israel för deras agerande gentemot Iran.

Om detta är vad som tänder ett nytt krig, möjligen världskrig, återstår att se.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Nu är det vetenskapligt bevisat: Män är roligare än kvinnor. Deltagarna i studien anonymiserades – så resultatet kan inte bero på "sexism".0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0