Konflikten Israel-Palestina

USA motsatte sig gemensamt uttalande om blodbadet i Gaza

Publicerad 31 mars 2018 kl 10.50

Utrikes. Minst 17 palestinier har dödats i samband med demonstrationer i Gaza. FN kräver nu att Israel tillsätter transparenta utredningar om människorna som dödats.

Gilla artikeln på Facebook

Antalet döda i Gaza fortsätter stiga. Våldsamheterna sker i samband med att tiotusentals palestinier demonstrerar mot Israels ockupation av palestinsk mark.

Hittills ska minst 17 personer ha dödats, då Israel använder skarp ammunition mot demonstranterna. Detta uppges vara den dödligaste händelsen i Gaza sedan 2014.

Dessutom har hundratals skadats.

Våldsamheterna, som befaras bli ännu värre de närmaste dagarna, kritiseras nu av FN.

Den högt uppsatte FN-representanten Tayé-Brook Zerihoun påpekar att Israel måste upprätthålla sitt ansvar för "mänskliga rättigheter" och att dödligt våld bara får användas som en sista utväg, uppger SVT.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kräver i sin tur en oberoende och transparent utredning om alla de som dödats och skadats i Gaza.

Under ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd under natten mot påskafton ska dock USA ha motsatt sig ett gemensamt kritiskt uttalande om Israels agerande.

Carl Skau, Sveriges FN-ambassadör i säkerhetsrådet, säger till SVT Nyheter att USA inte ville påtala för Israel att våld måste vara proportionellt och att internationell rätt behöver respekteras.

– När det blev klart att USA inte skulle acceptera något uttalande som på något sätt korrekt beskrev situationen på marken begärdes i stället ett öppet möte i kammaren där alla rådsmedlemmar talade öppet.

Sverige ska under mötet ha kallat den humanitära situationen i Gaza för "fruktansvärd" och uppmanat till en långsiktig lösning, samt att Israel upphör med sin blockad av det palestinska området.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0