President Bashar Assad hävdar att det är de syriska rebellerna, av regeringssidan kallade terrorister, som ligger bakom attacken vilken krävt över 30 människoliv. Den syriska regeringen har till följd av händelsen vänt sig till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och vädjat om tillsättandet av en oberoende utredning för att rentvå sig.
Företrädare för rebellerna hävdar istället att attacken utfördes av regeringstrupper och att ytterligare en attack med kemiska vapen inträffade i närheten av Damaskus samma dag. Rebellernas version av händelseförloppet fick igår kväll stöd av den amerikanske presidenten som pekade ut regeringssidan som den skyldiga parten. Barack Obama passade samtidigt på att antyda att det kan bli aktuellt med en amerikansk invasion av Syrien om det visar sig att kemiska vapen använts i inbördeskriget.
- Så snart vi fastslagit fakta, har jag gjort klart att användandet av kemiska vapen förändrar spelet, sa Obama igår kväll och fortsatte att tala om kemiska vapen som en "röd gräns" för USA:s del.
- När man börjar se vapen som kan vålla förödelse och massförluster och man släpper ut den anden ur lampan, då finns potential för än värre scener än de vi redan sett i Syrien. Och då måste det internationella samfundet agera på denna nya information, sa Obama.
Syriens grannland Israel uttryckte under gårdagen oro för att kemiska vapen ska hamna i händerna på antingen Hizbollah, vilka är nära allierade med regeringssidan, eller rebeller med kopplingar till al-Qaida.
Det syriska inbördeskriget har pågått i drygt två år och har hittills krävt drygt 70 000 människoliv. De syriska rebellerna har politiskt stöd från framförallt USA och EU medan den syriska regeringen stöttas av länder som Ryssland, Kina och Iran. Ryssland har flera gånger varnat för vad som kan komma att hända om rebellerna tar makten i landet eftersom många militanta muslimer deltar i kriget på rebellsidan.