Oisín Cantwell. Pressbild: Aftonbladet

Journalist ville skjuta lantisar

Publicerad 14 februari 2013 kl 23.37

Inrikes.Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell har hållit en hög profil mot "näthatet" och efterlyst hårdare tag mot hotfulla yttranden på Facebook. Men så sent som 2011 kunde Resumé.se visa att samme 48-årige vänsterjournalist hade ett högst provocerande tonläge när han själv skrev om svenska icke-stockholmare på just Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

"Står två överförfriskade lantisar och bräker iron-maiden-högt på gnällbältesdialekt nere på gatan. Om jag hade meskalin så skulle jag dricka det. Och om jag hade ett hagelgevär så skulle jag sedan prickskjuta på dem.", skrev Oisín Cantwell på Facebook en kväll 2011.

Så sent som för några dagar sedan hade Oisín Cantwell en krönika i Aftonbladet om näthat. I krönikan var Cantwell starkt kritisk till polisens "nonchalans" beträffande hotfulla kommentarer på Facebook, som han menade inte togs på tillräckligt stort allvar av myndigheten.

Det är polisens "förbannade skyldighet att utreda olaga hot" på Facebook, fastslog Cantwell bland annat i krönikan.

Efter sitt eget Facebook-inlägg efterlyste dock Oisín Cantwell inga polisiära insatser. När Resumé frågade honom om saken sade han att det var "omdömeslöst skrivet" och han inte tänkte så noga när han skrev det, "helt enkelt".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus