Sveriges ambassad i Minsk.

Vitryssar får inte söka asyl i Sverige

Publicerad 13 september 2020 kl 18.40

Utrikes. Två vitryssar tog sig in på den svenska ambassaden i Minsk för att söka asyl i Sverige. Men det fick de inte – och nu kommer de troligtvis att avvisas från ambassaden, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige ges asyl nästan uteslutande till personer från tredje världen som lyckats ta sig illegalt till det skandinaviska landet genom att betala stora summor pengar till människosmugglare.

För personer som söker en tillfällig fristad i samband med politiska oroligheter i Sveriges närområde är det betydligt svårare. Det erfar nu två vitryssar som deltagit i demonstrationer i Minsk och försökt söka asyl på den svenska ambassaden.

För att söka asyl i Sverige måste man nämligen, enligt UD, ta sig till Sverige och ansöka på plats.

De två vitryssarna, en far och hans son, tog sig till ambassaden i lördags och befinner sig fortfarande på ambassadsområdet.

– Vi går inte härifrån så länge som situationen inte har löst sig. Det är hundra procent säkert. Om vi lämnar ambassadens område kommer vi kanske inte återfinnas mer, säger sonen till Sveriges Radio.

Enligt Gregor Noll, professor i internationell rätt på Göteborgs Universitet, kan duon komma att "kastas ut" från ambassaden.

– Om vi kommer fram till att Europakonventionen tvingar fram åtminstone en prövning av deras asylskäl eller skyddsskäl, då hade Sverige inte kunnat kasta ut dem. Nu är det inte så sannolikt att Europadomstolen skulle anse det och då har ju Sverige den möjligheten, säger han till SR.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0