Sveriges ambassad i Minsk.

Vitryssar får inte söka asyl i Sverige

Publicerad 13 september 2020 kl 18.40

Utrikes. Två vitryssar tog sig in på den svenska ambassaden i Minsk för att söka asyl i Sverige. Men det fick de inte – och nu kommer de troligtvis att avvisas från ambassaden, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

I Sverige ges asyl nästan uteslutande till personer från tredje världen som lyckats ta sig illegalt till det skandinaviska landet genom att betala stora summor pengar till människosmugglare.

För personer som söker en tillfällig fristad i samband med politiska oroligheter i Sveriges närområde är det betydligt svårare. Det erfar nu två vitryssar som deltagit i demonstrationer i Minsk och försökt söka asyl på den svenska ambassaden.

För att söka asyl i Sverige måste man nämligen, enligt UD, ta sig till Sverige och ansöka på plats.

De två vitryssarna, en far och hans son, tog sig till ambassaden i lördags och befinner sig fortfarande på ambassadsområdet.

– Vi går inte härifrån så länge som situationen inte har löst sig. Det är hundra procent säkert. Om vi lämnar ambassadens område kommer vi kanske inte återfinnas mer, säger sonen till Sveriges Radio.

Enligt Gregor Noll, professor i internationell rätt på Göteborgs Universitet, kan duon komma att "kastas ut" från ambassaden.

– Om vi kommer fram till att Europakonventionen tvingar fram åtminstone en prövning av deras asylskäl eller skyddsskäl, då hade Sverige inte kunnat kasta ut dem. Nu är det inte så sannolikt att Europadomstolen skulle anse det och då har ju Sverige den möjligheten, säger han till SR.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0