16-åring frias för EU-migrants död

Publicerad 28 december 2018 kl 15.36

Lag & Rätt. Jönköpings tingsrätt har idag dömt den tilltalade 16-åringen för grov misshandel och ofredande av den 48-årige hemlösa utländske EU-migranten "Gica", som hittades död i Huskvarna i augusti. Påföljden har bestämts till sluten ungdomsvård i fem månader. Inget skadestånd döms ut, eftersom de misstänkta pojkarna inte orsakat mannens död.

Gilla artikeln på Facebook

Vissa mord och dödsfall får stor uppmärksamhet i Sverige. De fasaväckande IS-morden och halshuggningen mot två skandinaviska flickor i Marocko, som utfördes av islamister, har fått relativt lite uppmärksamhet, medan det skrivits spaltmeter om fall som Kim Wall och EU-migranten "Gica".

Idag kom tingsrättens dom i det senare fallet. 

16-åringen frias både från mord alternativt grovt vållande till annans död. Tingsrätten har kommit fram till att åklagaren inte kunnat bevisa att 16-åringen och den 14-åring, som det förts bevistalan mot, orsakat mannens död. Den äldre pojken har därför friats från båda brotten.

När det gäller bevistalan har tingsrätten kommit fram till att det inte är bevisat att 14-åringen har gjort sig skyldig till mord, alternativt vållande till annans död, grovt brott.

"Den främsta orsaken till att det inte har blivit bevisat att de två tonåringarna har orsakat mannens död är att det rättsmedicinska yttrandet visar att mannen kan ha avlidit så sent som drygt tre och en halv timme efter att de två tonåringarna lämnade brottsplatsen och att det har varit fråga om ett snabbt dödsförlopp, högst 15–20 minuter efter att skadan uppstod", skriver domstolen.

"Det kan därför finnas andra händelseförlopp som resulterat i den dödliga skadan och mannens död", fortsätter man.

Dödsorsaken ska ha varit en slitskada på levern, vilket orsakar en snabb död inom några minuter, enligt SVT.

Tingsrätten menar dock att 16-åringen och 14-åringen tillsammans och i samförstånd har misshandlat mannen med slag och sparkar, men även med tillhyggen i form av livboj och vägkon, och att misshandeln har resulterat i flertalet av de revbensfrakturer och underhuds­blödningar som den då skadade mannen uppvisat.

Enligt domstolen var hänsynslösheten dock inte så kvalificerad att den, tillsammans med skadorna, kan anses tillräcklig för att bedöma misshandeln som synnerligen grov. 16-åringen frias därför från synnerlig grov misshandel. Däremot anser tingsrätten att det är bevisat att misshandeln har präglats av särskild hänsynslöshet. 16-åringen har därför dömts för grov misshandel. 

Utöver grov misshandel har 16-åringen också dömts för ofredande eftersom han i ett tidigare skede under kvällen har kastat äpplen på eller mot mannen. När det gäller kastandet av urin har tingsrätten inte funnit styrkt att detta har träffat mannen eller att han, som då ska ha legat på en bänk, har varit medveten om händelsen. 

Påföljden blir fem månaders sluten ungdomsvård.

Eftersom det inte bevisats att pojkarna orsakat mannens död har tingsrätten inte dömt ut några skadestånd till målsägandena.

Rätten har varit enig i sitt domslut.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Lag & Rätt

Kallade talibaner för "apor" – döms för hets mot folkgrupp

Kvinnan får villkorlig dom och böter.. "Enligt hovrättens mening utgör talibaner en viss grupp i lagens mening..."0 

SVT fälls för "järnrörsfilmen"

Har kränkt fotografens rätt.. Tvingas betala Kent Ekeroths rättegångskostnader på 190.000 kronor.0 

Sidor

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0