Asylkaoset
Arkivbild.

3000 asylsökare får direktflykt till Sverige – nästan 100 procent garanteras asyl

Publicerad 15 juni 2017 kl 14.31

Inrikes. I tisdags landade det första direktflyget med 250 asylsökande afrikaner och syrianer på Luleå Airport. Sammanlagt ska 3000 asylsökare flygas direkt till Sverige och nästan alla kommer få uppehållstillstånd. Det garanterar nu Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

Direkttransporten av asylsökare till Sverige ingår i en europeisk överenskommelse om omfördelning av asylsökare mellan EU-länderna.

Asylsökarna anlände först till Grekland och Italien år 2015, och har sedan dess befunnit sig i flyktingläger i Grekland.

De kommer ursprungligen från Syrien och Eritrea.

Den svenska regeringen har gått med på att ta emot 3000 av dem, som alltså ska flygas direkt till Sverige. Enligt tidningen Samtiden blir kostnaden för dessa asylsökare 7,5 miljarder kronor.

En tredjedel av dem kommer skickas till landets fyra nordligaste län, och i tisdags anlände alltså de 250 första till Luleå Airport. Var tredje vecka ända fram till oktober kommer nya plan med hundratals asylsökare landa på flygplatsen i Luleå.

Vanligtvis kan en asylprocess ta flera år. Men dessa asylsökare ska få en "snabbutredning" och redan nu meddelar Migrationsverket att så gott som alla kommer få stanna.

– De allra flesta kommer att få uppehållstillstånd. Mellan 90 och 100 procent. Vi tar inte emot folk på det här viset som vi måste skicka tillbaka, säger Per-Erik Bjurholt, enhetschef vid Migrationsverket, till SVT Nyheter.

SVT har också intervjuat Mohammed Ashor, som uppger att han är 21 år gammal. Han var en av dem som landade i Luleå i tisdags och är på flykt från syriska myndigheter efter att ha vägrat gå med i Syriens Försvarsmakt. Sedan 2015 har han bott i ett flyktingläger i Grekland.

I Sverige finns ju dock totalförsvarsplikt. Alla invånare mellan 16 och 70 år, oavsett kön, är skyldiga att tjänstgöra inom det svenska totalförsvaret om det skulle behövas. Den som vägrar all tjänstgöring döms till böter eller fängelse i högst ett år. Om vägran sker när förhöjd beredskap råder, döms personen till fängelse i upp till fyra år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0