Asylkaoset

50.000 asylsökare till Finland – kan få bo på båtar

Publicerad 24 september 2015 kl 16.07

Utrikes. Enligt en ny prognos väntas Finland ta emot upp till 50.000 asylsökare i år. Men bristen på platser är akut – och ett förslag som diskuteras är att låta invandrare bo i fartyg i hamnen.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya prognosen, som presenterats av Statsminister Juha Sipilä, innebär en jättelik ökning jämfört med förra året, då totalt 3.651 personer sökte asyl i Finland.

Enligt ett nytt EU-beslut ska 120.000 asylsökare tvångsfördelas mellan medlemsländerna. Den finska regeringen, som avstod från att rösta i frågan, uppger sig vara redo att ta emot 2.400 asylsökare inom ramen för EU-programmen, men anser att det rör sig om ett undantagsfall som inte får bli ett system.

Juha Sipilä sade under toppmötet i Bryssel att Finland bär sin del av ansvaret för fördelning av flyktingar i EU. Samtidigt underströk han att Finlands flyktingpolitik har förändrats och att fördelningen av flyktingar inom EU måste ske på frivillig bas, rapporterar Sputnik.

Sedan årets början har Finland redan tagit emot över 13.000 asylsökare, varav de flesta kommit via Sverige. Just nu uppges landets alla asylboenden vara fullbelastade, och myndigheterna söker efter nya utvägar ur invandringskrisen.

Finska Röda korset har kommit med ett innovativt förslag: Att hyra ett skepp som provisoriskt asylboende.

Enligt finska Yle finns det ett flertal fartyg som skulle kunna ta emot invandrare, varav det största har en kapacitet på 1.000 personer. Asylfartyget kan komma att läggas för ankar i Åbo.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0