Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Assange "på väg att ge upp"

Publicerad 18 augusti 2014 kl 09.55

Utrikes. Efter två år på Ecuadors ambassad i London har Julian Assanges hälsa kraftigt försämrats. Visselblåsaren vädjar nu om att få besöka sjukhus, och enligt Sky News kan ha vara på väg att ge upp och överlämna sig till myndigheterna.

Gilla artikeln på Facebook

Assange har hållit till på ambassaden sedan sommaren 2012 för att undgå att utlämnas till Sverige, där han har häktats i sin frånvaro misstänkt för sexualbrott mot två feministiska aktivister knutna till Socialdemokraterna.

I en intervju med Daily Mail berättar han nu att vistelsen har tagit hårt på hälsan. Bland annat lider han av kronisk hosta, högt blodtryck och sömnproblem.

Ecuadors ambassad ska ha ansökt om att få ta visselblåsaren till sjukhus, men utan att få något svar från den brittiska regeringen.

Julian Assange kommer att hålla en presskonferens på förmiddagen och berätta vad hans nästa drag kommer att bli.

Läget för Assange är i allmänhet dystert. Stockholms tingsrätt beslutade i samband med en överklagan i mitten av juli att häktningsbeslutet mot honom inte skulle hävas, och den brittiske visselblåsaren fruktar att de svenska myndigheterna kommer att utlämna honom till USA, där han riskerar ett mycket långt fängelsestraff för att ha publicerat hemligstämplad information.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0