Asylskojare åtalas för grovt ocker

Publicerad 25 oktober 2017 kl 16.06

Inrikes. Tre araber bosatta i Norrköping och Södertälje åtalas nu för grovt ocker efter att mot betalning ha hämtat andra personer från arabvärlden till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt åtalet har den 54-årige huvudmannen under 2012-2015 ansökt om arbetstillstånd åt personer från Irak och Syrien som velat komma till Sverige för att söka asyl.

Arbetstillstånden vilade dock på oriktiga uppgifter eftersom syftet aldrig var att personerna skulle få anställning, enligt åklagaren. För tillstånden har de fått betala upp till 200.000 kronor styck till gärningsmännen och pengarna har till största del utbetalats i kontanter. I vissa fall har medlen forslats till Sverige av medhjälpare till huvudmannen från Syrien eller Jordanien.

54-åringen, som är bosatt i Norrköping och har blivit svensk medborgare, åtalas för grovt ocker i sju fall. En 37-årig medgärningsman med medborgarskap i Sverige och Irak, åtalas för samma brott i två fall. En tredje man, 52 år och medborgare i Syrien, åtalas för medhjälp till grovt ocker i ett fall.

– Målet handlar om ett fenomen där personer i synnerligen prekära lägen utnyttjas av personer som missbrukar arbetstillstånd och förmås att betala mycket höga summor för att lagligt ta sig till Sverige, säger kammaråklagare Johan Kjellsson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

De flesta av målsägandena ansökte i samband med att de kom till Sverige om asyl och beviljades även asyl. De är inte misstänkta för brott.

Åklagaren har även yrkat att cirka 9 miljoner kronor ska förverkas från huvudmannen. Det finns sedan tidigare en kvarstad om 7,8 miljoner kronor mot honom.

I samband med tillslaget mot de misstänkta i november förra året rubricerades brottet som organiserande av människosmuggling. Under förundersökningens gång har dock misstankarna omrubricerats till grovt ocker eftersom Högsta domstolen i mars fattade beslut i kvarstadsfrågan gällande 37-åringen. I beslutet kom HD fram till att det påstådda förfarandet inte var ”organiserande av människosmuggling” då det var fråga om formellt sett giltiga tillstånd. Domstolen var dock oenig i sitt beslut.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0