Inbördeskriget i Syrien och Irak

Blair ber om ursäkt för Irakkriget och IS

  • Efter tolv års vägran – nu ber den tidigare premiärministern om ursäkt
  • Erkänner att invasionen av Irak har bidragit till framväxten av Islamiska staten
Publicerad 25 oktober 2015 kl 09.44

Utrikes. I en TV-intervju idag ber Tony Blair om ursäkt för invasionen av Irak och för framväxten av Islamiska staten. Och Blairs tidigare inrikesminister menar nu att agerandet byggde på ett "blint förtroende för Washington".

Dela artikeln

I programmet Fareed Zakaria: GPS, som sänds i CNN senare idag, intervjuas den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair. Under Blair anföll Storbritannien, tillsammans med George Bushs USA, Irak år 2003. Förevändningen var att Irak skulle ha anskaffat massförstörelsevapen.

Trots avsaknaden av konkreta bevis och trots att FN:s vapeninspektörer ifrågasatte de anglosaxiska ländernas påstående, inleddes kriget och därefter en sjuårig ockupation av landet.

– Jag kan säga att jag ber om ursäkt för det faktum att den underrättelseinformation som vi fick var fel, säger Blair i intervjun.

Under ockupationstiden stärktes de islamistiska grupperingar i landet som den störtade tidigare presidenten Saddam Hussein hade hållit under hård kontroll. Och när USA slutligen drog tillbaka sina trupper 2010 så kunde Islamiska staten snabbt konsolideras och expandera in i Syrien.

– Jag tror att det finns element av sanning i det, svarar Blair på frågan om han bär ansvar för framväxten av terroristgruppen.

Dagens ursäkt är en reträtt för den tidigare premiärministern, som fram till idag har försvarat invasionen.

– Jag tycker inte alls att vi ska be om ursäkt för vad vi gör i Irak. Vi ska vara oerhört stolta, sa Blair i en TV-intervju 2007, skriver Daily Mail.

Att han nu backar kan ses som en konsekvens av att hans tidigare inrikesminister Lord Blunkett i veckan talade ut om förspelet till kriget. Under ett kabinettsmöte innan invasionen ville Blunkett försäkra sig om att det fanns en trovärdig plan för Irak efter Husseins fall. En försäkran som han menar att Blair inte kunde ge.

– Jag fick inte den försäkran. Tony kunde inte säga vad som skulle hända när striderna var över. Han bara bestämde sig för att lita på Cheney och Rumsfeld, skriver The Guardian.

Den dåvarande amerikanske vicepresidenten Dick Cheney låg, tillsammans med försvarsministern Donald Rumsfeld, bakom George Bush doktrin om "Kriget mot terrorismen". De betraktas som centrala inom den neokonservativa rörelsen, som förespråkar intervention för att gynna amerikanska maktintressen och sprida liberala värderingar.

Men Cheneys och Rumsfelds plan var misslyckad, anser nu Lord Blunkett.

– Detta ledde till ett upplösande av varje form av fungerande regering vilket skapade ett totalt maktvakuum. Terrorister infiltrerade Irak och rörde upp missnöje.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Syriska kvotflyktingar vägrar flytta till Sverige

Tidöregeringens försök att locka araber misslyckas. Familjer tackar nej och vill hellre stanna kvar i flyktinglägret i Jordanien.0 

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Kommunen: "Olämpligt". Nu tvingas den enda öppet homosexuelle ledamoten sluta i barn- och familjenämnden.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0