Busch Thor öppnar för förhandlingar med SD: "Konfliktnivån i svensk politik måste sänkas"

Publicerad 21 mars 2019 kl 14.05

Inrikes. KD-ledaren Ebba Busch Thor meddelar nu att hennes parti kommer börja samtala och i praktiken förhandla med Sverigedemokraterna. Beslutet kommer från partistyrelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på sin Facebook som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor publicerat en längre analys av det politiska läget.

Hon påpekar att regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L "förändrade Sveriges politiska landskap i grunden".

Pakten innebär, menar hon, att alla dess partier nu tvingas genomföra politik som de har gått till val på att bekämpa.

Samtidigt har Alliansen avvecklats. Detta förändrar allt, menar hon. 

"I tomrummet som uppstått efter Alliansen har vi kristdemokrater tvingats tänka i nya banor", skriver hon och påpekar att hennes uppdrag är att få genomslag för sin politik.

Men hur ska det gå till?

KD-ledaren förklarar:

"För vår del gäller nu följande. Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så."

Och detta nya vägval ska ha tagits genom ett partistyrelsebeslut, fortsätter Ebba Busch Thor.

I det står det bland annat att man kommer "samtala med samtliga riksdagspartier i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för den politik vi står för".

För att förklarar varför man tagit detta beslut, berättar KD-ledaren om det tillfälle när hennes parti tog initiativ till en ökad rättssäkerhet för kristna konvertiter som ansöker om uppehållstillstånd i Sverige. Initiativet fick, efter samtal med berörda ledamöter, stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna men inte av de andra partierna, säger hon. Regeringen gick dock vidare med förslaget som nu blir verklighet – tack vare deras utskottsinitiativ.

"Har vi därmed fört politiska samtal med V och SD i dessa frågor? Ja, i någon mån är det förstås så. Det visar att våra partier, hur oense vi än är om politikens huvuddrag, också kan hitta gemensamma nämnare. Vårt beslut hänger alltså ihop med hur riksdagens arbete fungerar nu när Alliansen inte längre finns", förklarar hon.

Dock kommer man inte kompromissa med sina egna värderingar.

"Vi garanterar inte att vi slutför en förhandling som påbörjats. Varje förhandlingsrum har en dörr som man kan gå ut genom", påpekar hon.

Enligt Ebba Busch Thor är det viktigt att man börjar förhandla om politik på riktigt, så att man kan göra verklighet av det man vill uppnå.

"Jag är övertygad om att konfliktnivån i svensk politik måste sänkas. Att vara rejält oense i sak eller kring ideologiska grunder är inte osunt. Tvärtom. Men att inte kunna erkänna och bejaka att vi i vissa frågor faktiskt tycker lika är djupt problematiskt. Det förhållningssättet slår tillbaka på oss själva eftersom vi därmed frivilligt avstår från möjliga politiska segrar", förklarar hon i sitt inlägg.

"Avslutningsvis vill jag säga att det här beslutet har föregåtts av långa och djupa diskussioner i både riksdagsgrupp och partistyrelse. Beslutet är fattat med stort stöd."

– Klokt och moget resonerat av Ebba Busch Thor och KD. Ett naturligt steg givet det nya politiska landskap som tagit form. Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella, svarar SD:s partiledare Jimmie Åkesson.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0