Skyller Husbykravallerna på svenska arbetsgivare.

" />

Skyller Husbykravallerna på svenska arbetsgivare.

" />

Skyller Husbykravallerna på svenska arbetsgivare.

" />
GILLAR LIKA: Frida Boisen är chef för en av Sveriges mest etniskt homogena arbetsplatser. (Foto: Mattias Blomgren/CC-BY-SA)

Chefredaktör anklagar Sveriges arbetsgivare för rasism –– har själv bara vita anställda

Publicerad 28 oktober 2013 kl 14.42

Media."Sverige är ett rasistiskt land." Det slår GT:s chefredaktör Frida Boisen fast redan i rubriken till en krönika där hon går till rasande angrepp mot svenska arbetsgivare, som hon menar strukturellt diskriminerar invandrare på rasistiska grunder. Samtidigt har hon hållit sin egen arbetsplats nästan kliniskt ren från personer med utländsk härkomst.

Gilla artikeln på Facebook

I krönikan, som publicerades på GT:s webbsajt under söndagen, hävdar Boisen att Sverige är det mest rasistiska landet inom OECD, vilket bland annat tar sig uttryck i att välutbildade invandrare tvingas köra taxi.

De "pinsamt inskränkta" svenska arbetsgivarnas diskriminering av personer med utländsk bakgrund kan på sikt "få mycket farliga konsekvenser", varnar den 39-åriga redaktören. Exempelvis berodde invandrarkravallerna i Husby på den strukturella rasismen, som innebär att "findörren" endast hålls öppen för "svenskar som heter Johansson i efternamn".

"Är det nya haschkriget med skjutningarna i Göteborg en slump? Var Husby-kravallerna en tillfällighet? Eller är det så att om man får man dörren smälld i ansiktet nog många gånger kommer det en motreaktion: Det här är inte mitt samhälle, det är ert", slår Frida Boisen fast.

Nu är det dags för de svenska arbetsgivarna att sluta diskriminera och istället "bli färgblinda på riktigt", proklamerar hon.

"Jag önskar en sak av Sveriges arbetsgivare. Att vi här och nu lär oss av taxibranschen. Att vi bestämmer oss i dag. För att bli färgblinda på riktigt. I det ögonblicket kommer vårt land bli en ett land som ger alla samma chans. Det är dags nu", lyder slutsatsen i krönikan.

Men Frida Boisens egen arbetsplats, den Göteborgsbaserade kvällstidningen GT, lämnar mycket att önska när det gäller färgblindhet och etnisk mångfald, visar Fria Tiders kartläggning. I själva verket är redaktionen hundra procent vit och etniskt svensk. Det enda utländska inslag som går att hitta bland tidningens 40-tal anställda är en säljare med ett Balkanklingande namn.

Fria Tider har sökt Frida Boisen för en kommentar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Två barn knivhuggna i Stockholm

Ena offret en flicka. Annan minderårig gripen för mordförsök.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0