Gruppvåldtäkten i Visby
Två av de män som pekas ut för våldtäkten.

Demonstration till stöd för våldtagen kvinna – "Lämna det här landet, smutsiga djur!"

Publicerad 5 oktober 2016 kl 23.38
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Ett hundratal gotlänningar demonstrerade under onsdags­kvällen till stöd för den kvinna som anmält att hon gruppvåldtogs i Visby under helgen, skriver Hela Gotland.

Gilla artikeln på Facebook

Stämningen på Gotland tycks just nu väldigt uppretad sedan de fem män som suttit anhållna misstänkta för grov våldtäkt idag försatts på fri fot.

– Själva gärningen baseras inte på våld eller hot utan att man utnyttjat hennes speciella belägenhet, sade åklagare Mats Wihlborg till Aftonbladet tidigare idag.

Ett hundratal personer samlades vid halv sju-tiden på en parkerings­plats vid Östercentrum. Därifrån tågade de sedan till polishuset i Visby där de uttryckte sitt missnöje över att de misstänkta släppts och visade sina sympatier för kvinnan.

– Det är ingenting som vi gett tillstånd för. Man får inte anordna samman­komster på offentlig plats utan tillstånd. Men i nuläget finns ingen anmälan upprättad, säger Visbypolisens stations­befäl Marcus Olofsson.

I en annan, separat händelse, sökte tidigare under dagen en sympatisör till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp den adress där kvinnan anmält att hon blev grupp­våldtagen.

I ett videoklipp som laddats upp på Youtube konfronterar han tre invandrar­män som pekats ut såsom misstänkta för våldtäkten. Invandrarna erkänner på engelska att de varit hos polisen och uppges dessutom ha fått polis­bevakning.

– Ni är jävla avskum! Okej? Jävla avskum är vad ni är! säger en man i videoklippet.

– Lämna det här landet, smutsiga djur! fortsätter han.

Eftersom ingen av de misstänkta begärts häktad är deras identitet inte känd. En ny lag trädde i kraft 1 oktober som inskränker offentlighets­principen i syfte att skydda misstänkta brottslingar som ännu inte häktats eller åtalats för brott.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus