Ingen sann bild av Sverige?

Dyster nyhetsskildring av Sverige påstås vara "desinformation"

Publicerad 31 december 2018 kl 14.43

Inrikes. Bilden av Sverige utomlands har förändrats kraftigt, påstås det i en TT-artikel på nyårsafton. Våldtäkter, invandring, no-go-zoner och sharialagar präglar bilden. Men allt är egentligen en "smutskastningskampanj", hävdar en brittisk tankesmedja som flera tidningar uppmärksammar idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den brittiska tankesmedjan Institutet för strategisk dialog (ISD) – som samarbetar med George Soros stiftelse Open Society – som i en längre TT-artikel idag tycks mena att det pågår global högerextrem konspiration, eller en "omfattande smutskastningskampanj", som det står i artikeln, riktad mot Sverige för att baktala landet.

Detta eftersom utländska medier i sin rapportering om Sverige alltmer börjat fokusera på våldtäkter, skjutningar, bilbränder, no-go-zoner, islam och sharia, invandringens negativa konsekvenser osv.

– Man försöker att riva ner bilden av Sverige som en liberal utopi och ersätta den med bilden av en instabil stat – översvämmad av invandrare som islamiserar landet, säger Chloe Colliver på ISD till TT.

Men detta är alltså inte sant, hävdar tankesmedjan. I själva verket handlar det om att så kallade högerextremister arbetar med att sprida "vilseledande eller falska berättelser" om Sverige.

Det är framför allt "mediebilden" om Sverige som förändrats, inte samhällsutvecklingen i Sverige, menas det i artikeln.

Den mörka bilden av Sverige används sedan av politiska krafter i andra länder, så som Donald Trump i USA, för att vinna stöd för sin politik.

TT har även pratat med Paul Rapacioli, grundare av The Local, som menar att det pågår ett krig kring värderingar i Västvärlden och att Sverige används som exempel på varför vänsterliberal politik inte fungerar. Enligt honom är det enkelt att "ljuga och eller vrida på sanningen" om Sverige eftersom kunskapen om landet är relativt liten.

De som påstås ligga bakom "desinformationen" av Sverige är så kallad "högerextrema" nätverk i olika länder, däribland USA, Storbritannien, Polen och Ungern. Även de ryska kanalerna Sputnik och Russia Today pekas ut som ansvariga för den felaktiga bilden. Avsikten sägs vara medveten och syfta till att förändra uppfattningen om Sverige.

Men även mer traditionella kanaler påstås delta i den falska skildringen av Sverige. Till exempel ska det i statliga BBC i Storbritannien ha sagts att Malmö förvandlats våldtäkternas huvudstad i Europa, något som alltså inte ska vara sant. Inte heller slutsatsen att SD växer på grund av andra politiska partiers bristande förmåga att förutse invandringens konsekvenser, vilket framförts i New York Times, ska vara sann.

Slutsatsen i TT:s artikel är att det är den ryska staten samt extremister på högerkanten som genom överdrifter och osanningar försöker "försämra Sveriges rykte" i omvärlden. Den negativa mediebilden har dock fått en relativt begränsad spridning och den stämmer inte överens med den stora allmänhetens uppfattningar, påstås det.


Nyheter från förstasidan

Skola full med somalier "bäst i hela Stockholm"

Bisarra hyllningsreportaget i Expressen. Mirakelskolan har haft vissa "problem med glädjebetyg".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Judiska ilskan mot SD: "Bottenlöst vidrigt" parti

Paraplyorganisationens hätska attack.. SD:s stormiga relation till Sveriges judar förvärras.0 Plus

Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Fyndet: 1,2 ton cannabisharts.. Tullen fattade misstankar när vissa av skivorna var lite tjockare än de andra.0 

Kranvatten förgiftade 165 – nu får de rätt mot kommunen

Blekinge tingsrätt har ger 165 personer rätt.. Brantafors vattenverk är dränkte de boende i "perfluorerade alkylsubstanser".0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0 

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0