Covid-19 i Sverige

En av tre tror att Sverige klarar coronautbrottet

Publicerad 11 mars 2020 kl 12.07

Inrikes. Tilltron till den svenska sjukvården och Folkhälsomyndigheten är låg. Fyra av tio tror inte att sjukvården är tillräckligt förberedd vid ett större utbrott av coronaviruset i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt mätningen från Origo Group har varannan person förtroende för Folkhälso­myndighetens information om viruset och bara fyra av tio tycker att myndigheten har tagit sitt ansvar under utbrottet.

På landsbygden är förtroendet för Folkhälso­myndig­heten något lägre än resten av Sverige.

Fyra av tio personer i Sverige är inte alls oroliga för att bli smittad av viruset och de som är minst oroade är i åldern 65-85, det vill säga de som själva löper störst risk att dö av smittan. När det kommer till själva spridningen är varannan person inte oroad för att bli smittad inom Sverige utan det är vid resor utomlands som oron är störst (52 procent). Femton procent planerar därför att ställa in sina resor till utlandet, skriver Origo Group i ett pressmeddelande.

Femton procent har även valt att köpa hem handsprit för att skydda sig mot viruset. Här finns också skillnader på hur man vidtar åtgärder beroende på var man bor. I storstäderna är det tio procentenheter fler som köpt hem handsprit jämfört med en mellanstor stad och landsbygden.

Även bunkring av mat skiljer sig åt geografiskt då 17 procent av storstadsborna handlar på sig extra varor medan endast 9 procent i mellanstora städer väljer att göra det. Barnfamiljerna är de som bunkrar mest där hela 19 procent väljer att köpa fler varor på grund av viruset – jämfört med hushåll utan barn där 9 procent bunkrar. Generellt så bunkrar 12 procent av Sveriges befolkning.

70 procent tror dessutom att coronavirusets utbredning kommer att påverka den ekonomiska utvecklingen i landet.

Mätningen bygger på 1.002 svar via en riksrepresentativ webbpanel. Målgruppen är boende i Sverige och är i ålden 18-85 år. Undersökningen är gjord under mars 2020.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0