Domstolen skulle under söndagen ha beslutat om huruvida den kommission som arbetar med Egyptens nya författning bör upplösas eller ej. Detta efter att representanter för sekulära och kristna grupper i landet hoppat av kommissionen i protest mot att de muslimska fundamentalister som dominerar den inte vill ta hänsyn till landets minoriteter i den nya författningen.
Författningsdomstolen meddelade att man nu ställer in sitt arbete på obestämd tid. Tusentals av Morsis anhängare hade samlats utanför domstolens byggnad i Kairo för att förhindra att domarna skulle kunna ta sig till arbetet.
I ett officiellt meddelande förklarade författningsdomstolen att man inte kan arbeta i ett "hatfyllt klimat" och att domarna fruktade för sin säkerhet. Domarna skulle även ha beslutat i ett ärende som rör det egyptiska parlamentets överhus, Shurarådet, som även det domineras av muslimska fundamentalister lojala till president Morsi.
Mohammed Morsi kom till makten i somras efter en revolution som bl.a fick finansiellt stöd av den svenska regeringen genom SIDA. Under revolutionen, populärt kallad den arabiska våren, tvingades Egyptens förre president Hosni Mubarak att avgå.