EU betalar domstol för att åtala Assad

Publicerad 17 mars 2019 kl 12.12

Utrikes. Att Kina och Ryssland har använt sin vetorätt för att stoppa ett åtal mot den syriska statsledningen stoppar inte EU. Nu ger unionen pengar till den kontroversiella internationella domstolen ICC för att skapa förutsättningar för att åtala Syriens president Bashar al-Assad, rapporterar Nyhetsbanken med hänvisning till franska medier.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den franske journalisten Thierry Meyssan är planen att åtala Assad för ”brott mot mänskligheten”.

Enligt reglerna för ICC får ett åtal dock bara väckas mot ett land som inte har erkänt domstolen om FN:s säkerhetsråd beslutar att så ska ske, och både Ryssland och Kina blockerar för närvarande en sådan resolution i säkerhetsrådet. Syrien har inte erkänt ICC behörighet, men enligt tidigare praxis kan domstolen ändå anse sig behörig om offer för en konflikt har flytt till ett land som har undertecknat stadgan.

En medlem av Muslimska brödraskapet har nu anmält Bashar el Assad till åtal från Jordanien, dit han påstår sig ha flytt för att undkomma Assad. Jordanien har erkänt ICC och det är på den grunden som man nu förbereder ett åtal mot Assad.

Omstridd domstol
ICC har sedan dess tillkomst 1998 varit inblandad i flera kontroverser. Nyhetsbanken noterar att domstolen agerade partiskt under Nato-angreppen mot Libyen, då den dåvarande chefsåklagaren Luis Moreno Ocampo lade fram ”bevis” mot Muammar Gadddafi som "uteslutande bestod av pressklipp från angriparstaternas press". Åklagaren ljög även i ett tidigt skede om att en av Gadddafis söner hade gripits av västmakterna och skulle överföras till Haag.

Argentinaren Luis Moreno Ocampo försökte även utpressa sig till sex med en kvinnlig journalist på hans domstolskontor, skriver Nyhetsbanken. Han slapp dock undan att själv åtalas, till följd av sin immunitet som internationell åklagare.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0