Arkivbild.

Expressen: 42 av 43 gruppvåldtäktsmän har utländsk bakgrund

Publicerad 20 mars 2018 kl 09.05

Inrikes. Expressen publicerar idag en så kallad "unik kartläggning" av män som fällts i domstol för gruppvåldtäkt mellan 2016-2017. Nästan alla har utländsk bakgrund.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Bonniertidningen Expressen som nu kartlagt vilka det är som begår gruppvåldtäkter i Sverige.

Granskningen går igenom 32 fall som nått en dom mellan perioden 2016-2017. Det handlar om totalt 43 gärningsmän.

Gärningsmännen var i genomsnitt 21 år gamla vid brottstillfället och 13 stycken hade inte fyllt 18 år. 32 procent var sedan tidigare dömda för brott i Sverige.

Av männen har nästan alla utländskt påbrå.

32 av männen är födda i ett annat land. Tio är födda i Sverige med en eller båda föräldrarna utrikes födda, och bara en är född i Sverige med två föräldrar som också är födda i Sverige. Alltså har 42 av 43 dömda gärningsmän utländsk bakgrund på detta sätt.

Expressen lyfter fram "sämre social ställning" än svenskar, "strukturell negativ särbehandling" och "fördomar" från det svenska samhället samt svårigheter att bryta upp från ursprungslandet som orsaker till invandrarnas överrepresentation i brott.

Tidningen har även talat med en "expert" som menar att invandrarbakgrunden inte är förklaringen:

– Fler personer, fortfarande dock en minoritet av samtliga i invandrargruppen, har riskfaktorer som ökar risken för utagerande oavsett om man är invandrare eller ej. Det handlar exempelvis om antisociala attityder, bristande känsloreglering och kriminella kamrater, säger Niklas Långström, professor och analytiker vid Rättsmedicinalverket, till Expressen.

Enligt Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brå, Brottsförebyggande rådet, behövs det inte någon ny studie över invandrares brottslighet, trots att den senaste kom 2005. Holmberg tycker det räcker med de studier som finns, och påpekar att det i stället är "integreringsarbete" som nu är det viktiga för att få slut på brotten. Hon menar att det är en "försvinnande liten del" av samtliga invandrare i landet som ligger bekom våldtäkterna. Vidare relativiserar hon brotten genom att säga att man ska ställa de 43 som dömts för gruppvåldtäkt i relation till alla de 163.000 personer som sökte asyl i Sverige 2015.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0