Fallet Julian Assange
Foto: Eduardo Carrasco/CC-BY-NC

Försvaret: Falska bevis mot Julian Assange

Publicerad 16 september 2012 kl 19.16

Utrikes.Bevis mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kan vara förfalskade, uppger hans advokater. Det är en sönderriven kondom som lämnats in som bevis som inte har några spår av Assanges DNA, det skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Julian Assanges advokater har avslöjat att ett nyckelbevis mot Wikileaks­grundaren inte innehåller spår av hans DNA. Uppgifter som, om de stämmer, ser ut att stå i direkt strid med den historia som en av de två kvinnor som anmält honom för sexualbrott har lämnat i förhör.

En sprucken kondom, som lämnats till polisen av en 33-årig kvinna i samband med att hon anmälde Julian Assange för våldtäkt i augusti 2010, har nu undersökts av två oberoende laboratorier. Inget av dem kunde hitta några DNA-spår hörrörande från Julian Assange. Det framgår i en 100-sidors polisrapport som advokaterna har gjort tillgänglig, skriver Daily Mail.

Det påstådda offret, en 33-årig kvinna, uppger i förhör att Assange rev sönder kondomen innan han hade samlag med henne för att på så sätt ha oskyddat sex mot hennes vilja. Hon berättar detaljerat om hur han använt den trasiga kondomen och hur hon sedan till sin förskräckelse upptäckt sperma från honom. Uppgifter som är svåra att förena med laboratoriernas testresultat.

Assanges advokater säger att det faktum att inget DNA hittades på kondomen antyder att beviset kan vara förfalskat.

Laboratorierna har dock hittat vad man tror är Assanges DNA på en kondom som lämnades in av en 29-årig kvinna som också anmält Julian Assange för våldtäkt. 29-åringen påstår att Wikileaks­grundaren ska ha "våldtagit" henne i sömnen - trots att hon i polisförhör uppgav att hon slutförde samlaget utan protester.

Julian Assange befinner sig för närvarande på Ecuadors ambassad i London. Han gömmer sig för att undvika utvisning till Sverige, där han ska förhöras som misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Assange fruktar att om han kommer till Sverige så kommer han att lämnas ut till USA, där han riskerar straff för att ha läckt omfattande hemligt material.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0