Fallet Julian Assange
Foto: Eduardo Carrasco/CC-BY-NC

Försvaret: Falska bevis mot Julian Assange

Publicerad 16 september 2012 kl 19.16

Utrikes.Bevis mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kan vara förfalskade, uppger hans advokater. Det är en sönderriven kondom som lämnats in som bevis som inte har några spår av Assanges DNA, det skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Julian Assanges advokater har avslöjat att ett nyckelbevis mot Wikileaks­grundaren inte innehåller spår av hans DNA. Uppgifter som, om de stämmer, ser ut att stå i direkt strid med den historia som en av de två kvinnor som anmält honom för sexualbrott har lämnat i förhör.

En sprucken kondom, som lämnats till polisen av en 33-årig kvinna i samband med att hon anmälde Julian Assange för våldtäkt i augusti 2010, har nu undersökts av två oberoende laboratorier. Inget av dem kunde hitta några DNA-spår hörrörande från Julian Assange. Det framgår i en 100-sidors polisrapport som advokaterna har gjort tillgänglig, skriver Daily Mail.

Det påstådda offret, en 33-årig kvinna, uppger i förhör att Assange rev sönder kondomen innan han hade samlag med henne för att på så sätt ha oskyddat sex mot hennes vilja. Hon berättar detaljerat om hur han använt den trasiga kondomen och hur hon sedan till sin förskräckelse upptäckt sperma från honom. Uppgifter som är svåra att förena med laboratoriernas testresultat.

Assanges advokater säger att det faktum att inget DNA hittades på kondomen antyder att beviset kan vara förfalskat.

Laboratorierna har dock hittat vad man tror är Assanges DNA på en kondom som lämnades in av en 29-årig kvinna som också anmält Julian Assange för våldtäkt. 29-åringen påstår att Wikileaks­grundaren ska ha "våldtagit" henne i sömnen - trots att hon i polisförhör uppgav att hon slutförde samlaget utan protester.

Julian Assange befinner sig för närvarande på Ecuadors ambassad i London. Han gömmer sig för att undvika utvisning till Sverige, där han ska förhöras som misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Assange fruktar att om han kommer till Sverige så kommer han att lämnas ut till USA, där han riskerar straff för att ha läckt omfattande hemligt material.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0