" /> " /> " />
FP

"Nytt" integrationspolitiskt program från FP

Publicerad 12 juni 2012 kl 04.31

Inrikes.Folkpartiet vill bli tuffare mot invandrare som vägrar både att jobba och att delta i åtgärder. Samtidigt gör man klart att man inte kommer att ge efter för främlingsfientliga krafter. "En förutsättning för en fungerande integration är att vi står upp för att vi välkomnar invandring och globalisering", skriver idag tre ledande folkpartister på DN Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

“Samtidigt som 600.000 utrikes födda människor går till jobbet i Sverige varje vecka är det alldeles för många invandrare som fastnat i ett utanförskap och inte kommit in i det svenska samhället”, heter det bland annat på DN Debatt. För att komma till rätta med det problemet ("möta den utmaningen") presenterar partiet ett nygammalt integrationspolitiskt program där bland andra det välkända språktestet kommer till användning igen.

Sammantaget kommer detta att göra Sverige till en vinnare i globaliseringen, tror utbildningsminister Jan Björklund, integrationsminister Erik Ullenhag och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni.

Bland annat ska det gå att ta bort bidrag från den som tackar nej till ett jobb eller andra åtgärder, något som Folkpartiet även gick till val på 2010. För personer med socialbidrag vill man införa ett aktivitetskrav i form av till exempel kurser.

Ett annat välkänt förslag är att ta bort den retroaktiva föräldrapenningen som innebär att det utgår lika många föräldradagar för ett barn som är fött utomlands som för ett barn fött i Sverige, även om barnet vuxit upp när familjen invandrar.

Även tidigare har Folkpartiet gått till val på hårdare tag mot invandrare. När Lars Leijonborg inför valet 2002 lanserade förslaget om ett språktest för medborgarskap ökade partiet kraftigt i opinionen och landade på 13,3 procent. I den senaste mätningen från SCB fick partiet 5,5 procent. I verkligheten har man dock stått för en motsatt politik, där bland annat generösa invandrarförmåner som introduktionsersättning och instegsjobb har delats ut till den nyanlända befolkningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

Ska öka "mottagningskapaciteten" i hela EU. Lyxiga lägret kostade nästan en halv miljard kronor att bygga.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0