Foto: marcovdz/CC-BY-NC-ND

Franska araber brände ned romskt läger

Publicerad 29 september 2012 kl 21.57

EU.När de lokala myndigheterna inte omedelbart gjorde något åt det illegala romska lägret tog förortsbefolkningen lagen i egna händer. Det är ännu oklart vem som ska betraktas som mest rasistisk i konflikten.

Gilla artikeln på Facebook

Befolkningen i den invandrartäta Marseille-förorten Creneaux reagerade direkt när en grupp på 35 romer uppförde ett läger på en ödetomt. Det dröjde inte ens en vecka innan vad som beskrivs som ett medborgargarde avhyste romerna genom att bränna ned deras bosättning, uppger BBC.

- Invånarna klagade på att romerna snuskade ned allting och till och med gick in i byggnader, säger borgmästaren Samia Ghali som också berättar om påstådda inbrott från romernas sida mot befolkningen som till största delen består av invandrare från norra Afrika.

När lokalbefolkningen fick veta att åtgärder mot romerna skulle dröja flera månader av byråkratiska skäl drog de sina egna slutsatser.

- Det var underförstått att det här fick vi sköta själva. Så fine, då gjorde vi det, vi ringde upp varandra och dök upp vid lägret på eftermiddagen. Allt gick väldigt fort, säger en anonym förortsbo.

Enligt uppgift avhyste de 30 deltagarna i medborgargardet romerna utan uppenbart våld, men när polisen anlände hittade de resterna efter ett uppeldat läger. Ingen polisutredning är inledd.

Det är i nuläget inte klarlagt av experter om konflikten bottnar mest i islamofobi och afrofobi från romernas sida eller romofobi från förortsbornas sida. Att majoritetssamhällets strukturella rasism spelar in tas dock för givet, och polisens sätt att hantera konflikten kritiseras därför redan i fransk media.

De 15 000 romer som illegalt uppehåller sig i Frankrike kommer främst från Bulgarien och Rumänien. År 2014 upphör det tillfälliga undantaget från EU:s fria rörlighet och dessa länders romska befolkning kan fritt bosätta sig var de vill inom EU.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Sidor

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0