Asylkaoset

Gränskontroll nu även i Norge

Publicerad 26 november 2015 kl 16.56

Utrikes. Idag infördes gränskontroller och utökade territoriella kontroller i Norge efter beslut från den norska regeringen. Det innebär att svenskar som vill åka in i grannlandet i väst ska vara beredda på att visa dokument som bevisar att de är svenska medborgare.

Gilla artikeln på Facebook

Syftet med kontrollen är att Norge vi få bättre kontroll på flödet av asylsökare till landet.

Gränskontrollen längs den inre gränsen omfattar resande med färjor till Norge från destinationer i Sverige, Danmark och Tyskland. Den utökade territoriella kontrollen omfattar gränsområdena i Östfold och Hedmark mot den svenska gränsen.

Kontrollen innebär att de som reser in måste kunna visa upp giltiga resedokument och övriga tillstånd som kan behövas i det enskilda fallet, till exempel visum. För medborgare i något av de nordiska länderna gäller dock fortfarande den nordiska passkontrollöverenskommelsen om upphävande av passkontroll vid de internordiska gränserna.

Nordiska medborgare behöver inte ha pass eller nationellt id-kort för att resa in i Norge. Men man måste kunna visa att man är medborgare i ett nordiskt land för att tillåtas inresa. Enligt norsk polis kan man visa sin rätt till att resa in i landet med till exempel ett körkort. Saknar man id-handling eller motsvarande kan kontrollen vid resan in i Norge ta längre tid.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0