Gränskontrollerna

Gränskontrollerna minskade inte inflödet

Publicerad 13 november 2015 kl 12.48

Inrikes. Inflödet av asylsökare ligger kvar på samma nivåer trots de införda gränskontrollerna.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att gränskontrollerna infördes klockan 12 på torsdagen och fram till fredags förmiddag hade cirka 1.600 personer sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

– Det är i paritet med hur det har sett ut senaste dygnen och senaste veckornas, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, till Sveriges Radio.

Vid Öresundsbron gör polisen stickprov och kontrollerar identiteten på slumpmässigt utvalda personer, men får inte lägga någon vikt vid personernas etniska bakgrund. De som fastnar i kontrollen och uppger sig vilja söka asyl registreras sedan som asylsökare i Sverige om de inte frivilligt väljer att återvända till det senaste landet de kom från.

Inrikesminister Anders Ygeman säger till Sveriges Radio att många som egentligen ville vidare till Finland eller Norge nu väljer att stanna i Sverige istället.

– Visa grupper kommer detta ha en dämpande effekt på, i andra grupper kan det leda till att vi får fler flyktingar, säger Ygeman till Sveriges Radio.

I Malmö är läget fortsatt mycket ansträngt – bara i natt kom 220 så kallade ensamkommande flyktingbarn enligt Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0