Granskningsnämnden: SVT och SR brister i sitt uppdrag

Publicerad 21 juni 2021 kl 07.05

Media. Granskningsnämnden har nu granskat hur väl public service-företagen uppfyller de krav som regeringen ställt på dem för 2020. Nämnden bedömer att Sveriges television (SVT) och Sveriges radio (SR) har brister. Utbildningsradion (UR) uppfyller däremot kraven till fullo.

Gilla artikeln på Facebook

Granskningsnämnden har bedömt public service-företagens redovisningar för 2020, som också var det första året i en ny period för sändningstillstånd 2020–2025.

Nämnden bedömer att UR uppfyller sitt uppdrag till fullo för tredje året i rad. Hos SR och SVT finns det dock brister:

SR har endast delvis uppfyllt villkoret att redovisa nyckeltal som visar produktivitet. SR har inte heller visat att kravet på att prioritera tillgängligheten till program för unga med funktionsnedsättning är uppfyllt.

SVT har inte redovisat fullt ut vilket sponsringsbidrag företaget mottagit i samband med den internationella sändningen av Melodifestivalen. Därför har SVT endast delvis uppfyllt kraven på att redovisa sponsringsbidrag samt intäkter vid sidan av avgiftsmedel.

När det gäller regeringens särskilda tillgänglighetskrav på SVT och UR att bland annat texta och tolka program bedömer nämnden att företagen har uppfyllt dessa 2020.

Granskningsnämnden bedömer varje år om public service-företagen SR, SVT och UR uppfyllt sina uppdrag från regeringen. Det rör sig bland annat om krav på ekonomisk effektivitet, att företagen ska spegla hela landet och sända program på olika språk och för olika målgrupper. Bedömningarna görs i efterhand och utgår från företagens public service-redovisningar.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Bulletins chefredaktör öppet vänsterextrem

"Det är dom vita som skrämmer mig".. Andrew Rosenthal talar ut i SvD om antivita övertygelsen, bostadskarriären och kärleken till Black Lives Matter.0 

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0