Asylkaoset
Brittiska marinsoldater.

Flyktingsmugglare i Libyen "skjuts ihjäl av mystiskt elitförband"

Publicerad 28 september 2015 kl 09.59

Utrikes. En mystisk väpnad grupp i Libyen uppges skjuta ihjäl kriminella som tjänar pengar på att smuggla illegala invandrare till Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt The Guardian sköts en man kallad Salah Maskhout ihjäl i fredags tillsammans med åtta andra män i en förort till Tripoli. Maskhout var ledare inom en kriminell organisation som tjänar stora summor pengar på att smuggla afrikaner och araber och Maskhout själv pekas ut som ansvarig för att tusentals illegala invandrare från tredje världen tagit sig till Europa.

Enligt vittnesuppgifter firade Maskhout den muslimska högtiden Eid hemma hos släktingar när en jeep stannade till, de fyra männen stormade ut, avrättade honom och de åtta andra, för att därefter snabbt försvinna från platsen.

De fyra männen misstänks tillhöra något slags hemligt elitförband, men det är okänt vilket. Enligt medieuppgifter ska de kulor som säkrats på platsen vara av en typ som används av västerländska specialförband.

Det finns spekulationer om att det är Italien som ligger bakom attacken efter att ha tröttnat på massinvällandet från Libyen. 129.000 invandrare från tredje världen har anlänt till Italien hittils i år. Italiens försvarsdepartement bekräftade under lördagen att Maskhout är död, men nekade till att det var de som låg bakom attacken.

Storbritannien är ett annat land som enligt The Guardian skulle kunna vara ansvariga för attacken då brittiska SAS tidigare slagit till mot Islamiska staten på liknande sätt. Storbritannien har de senaste veckorna trappat upp sin militära närvaro i Medelhavet för att stoppa båtarna med illegala invandrare.

Men än så länge är det inte känt vem eller vilka som ligger bakom insatsen mot de libyska människosmugglarna i fredags eller om fler liknande operationer är att vänta framöver.


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0