Ingen influensa eller vinterkräksjuka i år

Publicerad 11 juni 2021 kl 09.55

Inrikes. Influensa och så kallad vinterkräksjuka (RS-virus och calicivirus) hade det tufft under vinterhalvåret. Det blev ingen säsong för någon av sjukdomarna, till följd av smittskyddsåtgärderna mot covid-19.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndighetens nya rapporter för vintern 2020 till 2021 visar att det inte blev någon sjukdomssäsong alls för virussjukdomar som influensa, RS-virus och calicivirus (vinterkräksjuka) som vanligtvis sprids under vintersäsongen.

– Det vi har sett i år är vad vi skulle kalla en historisk icke-säsong. En förbättrad handhygien, att vi har träffat färre personer och att både barn och vuxna har stannat hemma i större utsträckning när de haft symtom har haft stor betydelse, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Andra förklaringar är också ett kraftigt minskat resande som betytt att till exempel influensan inte har introducerats till Sverige eller i övriga Europa. Spridningen av influensa har överhuvudtaget varit mycket låg på norra halvklotet och även i stora delar av övriga världen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0