Det var i våras som polisen i Skellefteå fick in en anmälan om grov stöld i en guldaffär. På butikens övervakningsfilm går det att se två personer som öppnar ett av glasskåpen i butiken. De stjäl smycken medan personal och kunder befinner sig bara meter därifrån. Liknande tillvägagångssätt av mobiltelefonstölder, där samma personer återkommer, anmäls sedan i Luleå och Örnsköldsvik.
Senare visade det sig att samma personer dykt upp i Haninge i Stockholm, och i Strömstad. En av männen kan då identifieras, och det beslutas om att göra en husrannsakan. På adressen finns dock bara en postbox.
– Någon dag senare ringer mannen själv in till polisen och frågar varför vi söker honom, och då kan vi koppla mannen till en telefon och ett nummer, säger Nicklas Classon, som arbetar som utredare i Skellefteå, i ett uttalande till Rikspolisstyrelsen.
Det kommer också tips från polisen i Stockholm som känner igen mannen. Han har varit misstänkt för stölder i Stockholm 2011, men under en annan identitet. Det framkommer även att han tidigare varit misstänkt för ett antal guldstölder i bland annat Sundsvall, Tranås och Ystad, men då med ett annat namn och personnummer. Han har dessutom varit i bland annat Norge, där han dömts för liknande brott, men då under ytterligare en identitet.
– Bara i år finns 15 kända stöldärenden på olika håll i Sverige som den här mannen är misstänkt för, men vi tror att han har begått fler stölder än så, säger Nicklas Classon.
Efter fortsatt spaningsarbete lokaliseras en lägenhet söder om Stockholm med stora mängder stöldgods, brottsverktyg och identitetshandlingar. Majoriteten av stöldgodset försvinner sannolikt utomlands. En vecka efter brotten begåtts har gods spårats till bland annat USA, Egypten och Ryssland.
Mannen grips till slut på en restaurang i Stockholm, och två män som också ingått i ligan är efterlysta.
– De avgörande orsakerna till framgång i det här ärendet dels det goda samarbetet mellan poliser i olika delar av landet, eftersom de här personerna rört sig över hela Sverige. Men även viljan och professionalismen hos en målinriktad medarbetare att driva ärendet framåt trots många motgångar och svårigheter under utredningsarbetet, säger Micael Säll Lindahl, polismästare.