Asylkaoset

Invandrare vägrar utvisas – hotar kasta spädbarn på polisen

Publicerad 10 april 2016 kl 18.40
Av Mattias Albinsson

Utrikes. TV-bilder som de senaste dagarna fått viral spridning i sociala medier visar hur en invandrare hotar kasta ett spädbarn på poliser i en grekisk hamn.

Gilla artikeln på Facebook

Invandraren tilhör en grupp människor som nekats asyl och bidrag i Europa eftersom de inte kommer från krigsdrabbade länder och därför ska utvisas tillbaka till Turkiet.

I protest mot att tvingas lämna Europa griper en man tag i en några månader gammal flicka och använder henne som vapen mot de chockade grekiska polismännen.

Poliserna drar sina batonger och backar undan, efter ett tag lugnar situationen ned sig och andra TV-bilder visar vad som ser ut att vara flickans mamma tröstar den skräckslagna dottern.

TV-bilderna på de brutala illegala invandrarnas framfart har väckt starka reaktioner i västvärlden. Många frågar sig vad det är för människor som behandlar barn på det sättet och om Europa verkligen borde släppa in dem.

Händelsen har även uppmärksammats av ett flertal tidningar och mediebolag, bland dem brittiska The Sun.

Liknande scener utspelade sig redan i september förra året vid gränsen mellan Serbien och Ungern. Invandrare använde då barn som mänskliga sköldar när de gick till våldsam attack mot den ungerska gränspolisen.

När de ungerska polismännen försvarade sig med tårgas fick de skarp kritik i västerländska medier. På sätt och vis kan man säga att taktiken fungerade, efter attacken med barnen som vapen och sköldar välkomnade framförallt de tyska och svenska regeringarna hundratusentals invandrare från tredje världen.


Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0