Jubel på Lidingö när Afghanistans ambassad flyttar

Publicerad 29 maj 2021 kl 15.12

Inrikes. Afghanistans ambassad flyttar under helgen sitt konsulat från Lidingö till Akalla i Stockholm. "Fantastiska nyheter!", kommenterar lokala M-profilen Cecilia Blomberg.

Gilla artikeln på Facebook

När konsulatet öppnar på måndag så slår det upp portarna i nya lokaler i Stockholmsförorten Akalla där det flyttar in i en större kontorsfastighet som byggdes 2001.

Flytten kommer till stånd efter påtryckningar från kommunstyrelsens ordförande i Lidingö, Daniel Källenfors (M). I januari skrev han på Facebook att kommuninvånarna tröttnat på konsulatet, och han deltog i samband med det även i Sverigedemokraternas tv-kanal Riks.

– Det har varit problem i många många år nu. Det har varit bråkigt, polisen är ofta där och återställer ordningen. Det har varit väldigt skräpigt med avföring i trappuppgångar i området. Generellt har det här blivit en väldigt otrygg plats, sade han då.

Efter att Lidingöpolitikerna under en längre tid resultatlöst försökt uppvakta såväl fastighetsägaren som Utrikesdepartementet för att hitta en lösning på konsulatproblemet, valde Källström att till slut kontakta ambassadören direkt för samtal. Dagen därpå meddelade ambassaden på sin Facebooksida att den kommer flytta konsulatet från Lidingö.

"Fantastiska nyheter"
Många Lidingöbor är glada över att konsulatet äntligen flyttar från ön på grund av alla problem afghanerna skapar på ön. "Fantastiska nyheter!" utbrister Cecilia Blomberg, politisk sekreterare för Moderaterna i Lidingö i en privat Facebookgrupp.

"Kanske barn kan leka i parken igen utan att riskera att trampa i mänsklig avföring", kommenterar en man som bor i Lidingö. "Äntligen, skönt att slippa alla demonstrationer och nedskräpning", skriver en kvinna.

Ett fåtal personer är däremot ledsna över flytten. "Trångsynta Lidingö", skriver en man surt, som inte själv bor i Lidingö.

Två ambassader
Afghanistan har i praktiken två ambassader i Sverige, med något oklara roller sinsemellan såväl juridiskt som diplomatiskt. 2017 köpte den afghanska staten en lyxvilla i Saltsjö–Duvnäs i Nacka kommun för 42 miljoner kronor med avsikten att använda byggnaden som ambassad.

Lyxvillan får emellertid inte användas som ambassad, och Nacka kommun har på olika sätt försökt stoppa användandet. Konsulära åtgärder, som hjälp med pass med mera, har därför fortsätt att skötas av konsulatet i Lidingö.

Villan används därför som ambassadörsresidens, men enligt polisen och Kriminalvården har trots det persontransporter skett till villan i Nacka för att där få hjälp med konsulära ambassadörstjänster i samband med utvsiningar.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0