Arkivbild.

Kina sätter muslimer i "omskolningsläger"

Publicerad 15 september 2017 kl 20.45

Utrikes. Muslimska minoriteter ses som ett säkerhetsproblem i Kina och därför har landets myndigheter satt dem i politiska omskolningsläger, skriver Human Rights Watch på sin hemsida. Nu kräver HRW att de släpps fria.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i provinsen Xinjiang, där det finns många minoritetsgrupper, som Kina har börjat med "politisk utbildning" för muslimer.

I omskolningsläger tvingas muslimerna bland annat lära sig att skilja mellan legitima och olagliga religiösa aktiviteter.

De som placeras i lägren är så väl män som kvinnor och barn. En familj ska ha skickats dit efter att ha deltagit i "Hajj", vallfärden till islams heliga stad Mecka.

Kinesisk statsmedia kallar platserna för "anti-extremismträningscentra". Sedan april 2017 har Kina tvingat tusentals uigurer och andra turkisk-muslimska minoriteter in i dessa centra, där de enligt Human Rights Watch utsätts för "propaganda som främjar kinesisk identitet".

En del av den muslimska minoriteten har hållits i lägren i flera månader. Orsaken är att Kina ser muslimerna som en säkerhetsrisk.

De kinesiska myndigheterna uppfattar uigurernas identitet, inklusive språk, kultur och religion, samt deras ambitioner för självständighet, som en av de tre så kallade "onda krafterna", närmare bestämt separatism, terrorism och extremism.

Nu kräver Human Rights Watch att muslimerna släpps fria och att anläggningarna stängs ned, då de är olagliga enligt internationell rätt.

– De kinesiska myndigheterna håller människor i dessa politiska utbildningscentra inte för att de begått något brott, utan för att man anser dem politiskt opålitliga, förklarar Human Rights Watchs chef i Kina, Sophie Richardson, i ett uttalande.

– Regeringen har inte presenterat några trovärdiga skäl för att hålla dessa människor inlåsta och borde befria dem omedelbart, säger hon.

Uigurer är ett turkfolk, tidigare kallat östturkar, och består av emot 10-20 miljoner bara i Kina.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0