Kritikstorm mot SvD efter "hyllningsartikel" om Özz Nûjen

Publicerad 1 december 2018 kl 18.31

Media. Människor i sociala medier rasar nu mot Svenska Dagbladet efter att tidningen publicerat vad som liknas vid en hyllningsartikel om den kurdiske komikern Özz Nûjen. Tidningen svarar genom att hota med att "anmäla" kritikerna för "hot och hat".

Gilla artikeln på Facebook

Det var på lördagsförmiddagen som Svenska Dagbladet lade upp artikeln "Özz Nûjen: Janne Josefsson jiddrade med fel kille". 

Redan i ingressen hävdar SvD att Özz är "rentvådd" från anklagelserna om att ha finansierat terrordådet på Drottninggatan.

Tidningens publicering inledde en storm av kritik i sociala medier.

Artikeln liknas vid ett hyllningsreportage om den SD-fientlige komikern, som i den virala intervjun bland annat spår att Sverigedemokraterna efter nästa riksdagsval kommer "implodera" som parti.

– Kan man sin historia behöver man inte bekymra sig om framtiden. Kulturer och folk förändras, så har det alltid varit, säger Özz Nûjen till SvD om samhällsutvecklingen i Sverige.

Det var i april som Özz Nûjen intervjuades i Uppdrag granskning av Janne Josefsson om sina kopplingar till Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov. I polisens förundersökning Akilov hade det framkommit att terroristen tagit emot 85.000 kronor i betalningar av medlemmar i Nûjens familj. Pengarna ska ha betalats ut som ersättning för svartjobb med den kurdiske komikerns sommarhus på Gotland under 2015.

Komikern förnekade all kännedom om överföringarna, men uppvisade ett offensivt beteende i intervjun. Han var uppskruvad och avbröt hela tiden Janne Josefsson. Nûjen menade också att Josefsson är en "gubbe" som tjänar miljoner och använder "härskartekniker". Upprepade gånger sade Nûjen att han "inte har nånting med detta att göra".

Svenska Dagbladet skriver i dagens artikel att komikern anklagats för att vara en "finansiär" bakom terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, och hävdar att han ännu lever under hot.

I skrivande stund har SvD:s Twitter-inlägg över 200 kommentarer.

"Som prenumerant noterar jag ännu ett lågvattenmärke", skriver en person som även undrar hur tidningen kunnat "släppa igenom denna partsinlaga som skönmålar Özz Nujen och fulvinklar Janne Josefsson?".

"Att ni försöker rentvå honom är bara patetiskt. Höjer knappast ert varumärke", skriver en annan.

"Som tidning med journalistiska ambitioner borde ni granska Özz och hans byggen, inte hjälpa honom med offerkoftan!", tycker en användare.

"Anklagad för att vara finansiär har jag missat, däremot för svart lön till terroristen", skriver signaturen Ronny.

Journalisterna på Svenska Dagbladet kallas även för "idioter" och det ifrågasätts vidare om tidningens officiella inställning är att "förminska och dölja svartarbete och skattefusk?".

Folk har skrivit så upprörda inlägg att SvD nu tänker "anmäla" dem.

"Alla hot och hat som framförs här kommer att anmälas i enligt med SvD:s regler för kommentering", skriver tidningen.


Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0