Löfvens förebilder: Stora bocken Bruse och Greta Thunberg

Publicerad 23 mars 2019 kl 11.09

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven lovade att göra Sverige starkare under ett brandtal på Socialdemokraternas partikongress i Örebro på lördagsförmiddagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var till ett sektliknande jubel som statsminister Stefan Löfven talade på Socialdemokraternas partikongress i Örebro på lördagen.

Han förklarade bland annat att klassamhället fortfarande lever i Sverige och att demokratin inte är färdigbyggd.

– Tvärtom! Den utmanas allt mer av falsk propaganda, och politisk och religiös extremism, som frodas bäst där kritiskt ifrågasättande saknas, sade Stefan Löfven i sitt tal.

Som vanligt riktade han sig mot "högerextremisterna". Löfven menar att många svenskar nu "står och väger" på grund av en oro för sådana samhällsproblem som brottslighet, terrorism, sjukvårdsköer, stökiga skolor, "akuta klimatförändringar" och ett segregerat samhälle.

– Samtidigt står högerextremisterna och lockar dem. Och de erbjuder så enkla svar. Som att medierna bara ljuger om sakers komplexitet. Att det knappt finns något, som inte är invandrarnas fel. Och att klimatförändringarna inte ens existerar. Och de är redo att alliera sig med den höger som företräder samhällets rikaste eliter, för att istället rikta ilskan mot samhällets minoriteter. Så sliter de isär samhället ännu mer, för att själva få makten över ruinerna. De har lyckats förut. Men vänner, de ska aldrig lyckas igen!, dundrade han till publikens jubel.

– I höstas ställdes vi inför samma uppgift igen. Vi visste att alternativet till att ta ansvar, var en liten, högerkonservativ regering – helt beroende av ett parti, sprunget ur vit makt-rörelsen. Eller: total förlamning, och ett erkännande att svensk demokrati var så låst att den inte ens kunde leverera en regering. Och det är inte alltid lätt att ge och ta, och gå med på lösningar som inte är våra egna. Men vi höll högerextremismen borta från makten. Det i sig är ett viktigt ideologiskt ställningstagande.

Löfven fokuserade på att hans regering nu ska göra Sverige "starkare", med tusentals nya undersköterskor, läkare, sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, poliser och mer utbildning.

– Vi har en annan lösning. Vi behöver göra det kommande decenniet till det starka samhällets renässans. Där vi inte lämnar utvecklingen åt marknaden, eller ödet, utan visar att vi faktiskt kan ta kontroll över det som kan verka okontrollerbart, om vi gör det tillsammans. Där kollektivets gemensamma kraft, ligger till grund för varje människas frihet. Det är vårt val: vi erbjuder inte ett större hat – utan en starkare gemenskap, fortsatte han.

Inte minst mer utbildning är viktigt. Alla kan eller vill visserligen inte bli akademiker, förklarade han.

– Men alla kan bli bildade. Alla kan hitta den där oavbrutna hänförelsen. Alla måste ha rätten att sträva efter en djupare version av sig själva.

Enligt Löfven räcker det inte längre med att skapa billiga produkter, utan utbildning är A och O i hela världen. Därför måste Sverige ligga i framkant på detta område, menar han.

Han påpekade att Kina sedan länge utbildar fler ingenjörer än USA, Tyskland och Japan tillsammans. För att Sverige, med sina tio miljoner människor, ska kunna ta täten måste därför hela landet "mobiliseras" för den här uppgiften, sade han.

– Precis som vi gjorde med totalförsvaret under efterkrigstiden. Vänner, det är inte några duktiga få som ska bildas och utvecklas – det är alla.

– Det krävs en bred och bildad folkrörelse, för att Sverige ska kunna ställa om och visa världen vad som är möjligt. Som Dag Hammarskjöld skrev: "Mät aldrig bergets höjd förrän du nått toppen. Då ska du se hur lågt det var." Vänner, vi ska nå det bergets topp, tillsammans!

Han citerade också den amerikanske presidenten John F Kennedy, och uppmanade svenskarna att göra sin plikt. Enligt Löfven är det viktigt att alla arbetar för Sveriges "samhällsgemenskap".

– Det är en fråga om plikt och rätt, eller som en av min barndoms förebilder skulle sagt det: Fråga inte vad Sverige kan göra för dig – utan vad du kan göra för Sverige.

Sedan hyllade han klimatalarmisten Greta Thunberg.

– Vet ni vem som är en god förebild? Stora bocken Bruse. Han är ju den första som slutar baxa över problemet på dem som kommer efter! Och visst är det fantastiskt att se över en miljon unga samlas över hela världen för att protestera om klimatet, anförda av Greta Thunberg. Men en sak får vi aldrig missa i deras budskap. Det är inte deras ungdomsgeneration som ska lösa det här. Det är vi. Alla generationer. Här och nu, sade statsministern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0