Regeringen ser en fara med svenskarnas "kunskapsförakt" och "främlingsfientlighet".

Löfven satsar miljoner – på att stoppa "rasism" och "kunskapsförakt" bland svenskar

Publicerad 3 augusti 2018 kl 17.09

Inrikes. Stefan Löfven och hans regering satsar nu 4,4 miljoner kronor på vad man kallar folkbildning för särskilda demokratisatsningar. Syftet är att motverka så kallade "rasister" samt "kunskapsföraktet" hos folket.
– Det är på allvar nu, säger regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den "ökade aktiviteten från olika anti-demokratiska, rasistiska och auktoritära organisationer" som nu gör att regeringen låter det regna miljoner över "antirasistisk" så kallad "folkbildning".

– Det är på allvar nu, säger folkbildningsminister Anna Ekström (S). När demokratiska möten störs, deltagare hotas och lokala förtroendevalda hoppar av sina uppdrag efter hot mot dem och deras familjer. Då måste vi mobilisera den överväldigande majoritet av befolkningen som vill ha ett öppet och demokratiskt samhälle till försvar för demokratin.

– Folkbildningen gör redan stora demokratiinsatser men får nu extra medel för att utveckla metoder och aktiviteter till försvar för det demokratiska samhället, fortsätter hon.

I en särskild satsning för att "stärka demokratin" tillför därför regeringen 4,4 miljoner kronor till "folkbildningen".

"Regeringens satsning ger folkbildningen förutsättningar att exempelvis utveckla koncept och metoder för bildningsinsatser och dialogmöten för att stärka demokratin i Sverige", skriver regeringen.

Löfvenregeringen vill även bekämpa svenskarnas "kunskapsförakt".

"Folkbildningen i form av studieförbund och folkhögskolor utgör en motkraft mot kunskapsförakt, främlingsfientlighet och exkludering. Studieförbund och folkhögskolor har en lång tradition av demokratiarbete, når ut i Sveriges alla kommuner och möter årligen mer än en miljon deltagare i sina verksamheter. De arbetar inkluderande och för att nå grupper som ofta står utanför det demokratiska samhället", heter det.

Pengarna ska fördelas till Folkbildningsrådet, som därefter kan fördela medel till studieförbund och folkhögskolor som vill göra "särskilda insatser för att försvara det demokratiska samhället".

Till sin hjälp har regeringen tagit den judiska överlevaren Hédi Fried.

– Att försvara och stärka demokratin är ett evigt uppdrag och jag kommer aldrig att sluta kämpa. Jag är glad över regeringens engagemang och den investering som nu görs i folkbildningens demokratiarbete. Tillsammans kan vi vinna mot extremism och främlingsfientlighet, säger hon.

Tillskottet av dessa medel är dock bara ett exempel på hur regeringen arbetar för att "främja demokratin". Den 20 juni i år fattade regeringen även beslut om en så kallad samlad demokratistrategi.

"Ett demokratiskt samhälle säkras inte endast via lagstiftningen utan måste ständigt återvinnas genom folkbildning och en bred demokratisk delaktighet bland medborgarna", skriver regeringen på sin hemsida.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0