Löfvens krav efter EU-toppmötet: Europa ska befolkas av afrikaner

Publicerad 28 juni 2018 kl 20.21

Utrikes. Något invandringsstopp blir inte aktuellt om Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) får bestämma. Det klargjorde han under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Han kräver i stället att det sker en "vidarebosättning" av asylinvandrare till Europa samt ett solidariskt ansvar mellan EU:s medlemsstater att ta emot migranterna, uppger Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med torsdagens EU-toppmöte i Bryssel har den svenska regeringen gått med på att utreda den "kontroversiella" frågan om migrantläger för invandrare i Nordafrika.

Lägren ska bedrivas av FN:s flyktingorgan UNHCR och International Organization for Migration, IOM.

Tanken är att ekonomiska migranter där ska skiljas från så kallade riktiga flyktingar. Men Sverige kommer bara gå med på sådana läger, om flyktingarna sedan skickas vidare till Europa och omfördelas proportionerligt mellan alla EU-länder.

Den utomeuropeiska invandringen till Europa ska alltså fortsätta, enligt den svenska regeringen, om än i möjligen mindre skala. Sverige "villkorar" därför upprättandet av läger med flyktingomfördelning.

– Det bygger på att det finns möjlighet till vidarebosättning, det bygger på att det finns solidariskt ansvar mellan EU:s medlemsländer, sade Stefan Löfven (S) till Europaportalen under EU-toppmötet idag.

Egentligen tycker den svenska regeringen inte om idén om läger, men går alltså med på att den utreds vidare. Det Sverige trycker på är att flyktinginvandringen av så kallade skyddsbehövande till Europa ska fortgå, men att alla EU-länder ska tvingas ta emot "sin del" av dem.

Det ursprungliga målet var att EU skulle enas om en gemensam lösning på migrationsfrågan under på det pågående mötet i Bryssel. Detta kommer dock inte ske, klargör Europaportalen.

Särskilt problematiskt är att vissa länder, så som Österrike, istället för en tvingande omfördelning av asylsökare vill genomföra en "omsvängning i migrationspolitiken" och införa en mycket striktare sådan. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har tidigare sagt att varje medlemsland ska få bestämma över sin egen invandring, och hur många eller vilken typ av invandring de vill ta emot.

Men det vill alltså inte Stefan Löfven, och han tycker att det är Österrikes "ansvar" att som blivande ordförandeland i EU driva på frågan om omfördelning av invandrare.

Löfven klargör även sin invandringsliberala ståndpunkt när barn frågar ut honom i P4:s program "Barnen möter partiledarna".

Han får där frågan om det "kan bli fullt i Sverige", och påpekar då att Sverige är ett stort land geografiskt som kan fyllas på med asylinvandrare.

– Vi är ett stort land, ytmässigt. 2015 tog vi emot 163 000 asylsökande och jag tycker det är viktigt att människor får söka asyl, svarar Löfven enligt Expressen men påpekar att fler länder behöver ta "ansvar".


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen till näringslivet ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0