Löfven om Black lives matter: "Jag förstår deras behov"

Publicerad 4 juni 2020 kl 16.16

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven (S) förstår behovet av att delta i demonstrationer arrangerade av vänsterextrema organisationen Black Lives Matter. Dock är det inte lämpligt att samlas tusentals personer mitt i en dödlig pandemi, förklarade han på en pressträff på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen har nu beslutat att lyfta restriktionerna för inrikesresor i Sverige, vilket gör att symptomfria personer får resa fritt i landet igen från och med den 13 juni.

Det meddelade Stefan Löfven under en presskonferens idag.

Under pressträffen fick han också en fråga om gårdagens vänsterextrema demonstration med "Black Lives Matter", som journalisten på pressträffen uttryckligen nämnde vid namn, i Stockholm igår och som samlade tusentals personer och bland annat slutade i stenkastning och attacker mot polisen.

Ikväll väntas en liknande folksamling i Malmö, trots att statsepidemiolog Anders Tegnell har varnat för att det kan leda till "stor smittspridning" och att folksamlingar över 50 personer är förbjudna.

– Jag förstår mycket väl att människor vill ge uttryck för ehh för... det är mycket känslor inbyggt i detta, och högst förståeliga, sade Stefan Löfven idag och fortsatte:

– Ehm. Vi är samtidigt inne i en pandemi som har krävt över 4.000 människors liv. Men jag tycker vi alla har en skyldighet att fundera, är det här det rätta att göra nu. Om man nu, som igår, samlas långt, långt, långt öve 50 personer, har man då tagit sitt eget ansvar för att inte sprida en sjukdom? Tar man då ansvar för människor som finns i ens närhet eller mot sjukvården som är mycket hårt belastad?

Enligt Löfven får Black Lives Matter – som bland annat bygger sin rörelse på ett falskt narrativ om systematiskt rasistiskt polisvåld i USA – gärna demonstrera, men bör hitta andra, kanske digitala, sätt att träffas i stället för att samlas tusentals personer ute i samhället.

– Jag förstår mycket väl behovet, känslan av att vilja ge uttryck för nånting i det här, sade han.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ledamot i coronakommissionen gillar "Vi stöttar Anders Tegnell" på Facebook.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0