Ekeroths krognatt

M och SD i hemliga förhandlingar – Kent Ekeroth tar timeout

Publicerad 25 november 2016 kl 19.14
Av Mattias Albinsson

Politik. Moderaterna är öppna för samarbete med Sverige­demokraterna förutsatt att partiet gör sig av med Kent Ekeroth. Det skriver Nyheter Idag, en tidning som står SD-ledningen nära.

Dela artikeln

Strax före klockan sex idag på eftermiddagen meddelade Sverige­demokraterna att Kent Ekeroth tar "timeout". Tillsvidare kommer han inte representera SD i riksdagens justitie­utskott.

En förundersökning pågår där Ekeroth utreds för misshandel med anledning av ett tumult utanför nattklubben Solidaritet i centrala Stockholm natten till torsdagen.

– Låt oss hoppas att detta blir ordentligt utrett så att vi kan fokusera på politik igen. Jag håller med om Jimmie Åkessons bedömning, säger Ekeroth i ett press­meddelande.

Men polis­utredningen och Ekeroths timeout kan komma som en skänk från ovan för SD:s partiledning. Enligt en SD-källa som citeras av Nyheter Idag har partitoppar från M och SD träffats i hemlighet under hösten. M har emellertid haft en tung invändning mot ett eventuellt samarbete; Kent Ekeroth.

Framför allt är det Ekeroths syn på och påstådda kopplingar till Ryssland som sticker i ögonen. Bland annat har det avslöjats att Ekeroth låg bakom rekryteringen av Alexander Fridback, även känd under aliaset Egor Putilov, till SD:s kansli. Fridback har tidigare jobbat på såväl Migrationsverket som Sveriges Radio och konspiratoriska röster misstänker att han kan vara en rysk infiltratör.

Se Fria Tiders artiklar om Egor Putilov

Anklagelserna anses vara besvärande. Ekeroth "uppfattas företräda en syn på Ryssland som många moderater avskyr mer än nästan allt", skriver en källa med insyn i Moderaterna i ett SMS till Nyheter Idag.

Den 35-årige SD-profilen anklagas även för att vara Natokritisk och därmed ett hinder på vägen för att fullt ut ansluta Sverige till den USA-ledda militär­alliansen. SD har historiskt sett varit starka motståndare till Nato, men har på senare år luckrat upp sitt motstånd. I maj i år röstade partiet i praktiken ja till det så kallade värdlands­avtalet med Nato, genom att rösta ned Vänsterpartiets yrkande om vilandeförklaring i ett år.

Det är oklart hur pass nära M och SD står varandra i förhandlingarna och vilka politiska frågor de förhandlar om. Det är heller inte känt om SD kommer få sitta med i en eventuell högerregering efter nästa val och hur mycket som då kommer finnas kvar av partiets politiska program.

Björn Söder struntade i att rösta i protest mot SD-toppens ja till Nato


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0