Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macrons mål: Utplåna nationalismen i Europa

Publicerad 19 april 2018 kl 08.57

Utrikes. Frankrikes president Emmanuel Macron varnar nu för den växande nationalismen i vissa europeiska länder. Den måste bort så fort som möjligt, anser han. Samtidigt ska mer pengar läggas på invandring och EU, uppger Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

Nationalismen är det stora hotet mot Europa och den måste bort innan det blir fullskaligt "inbördeskrig" mellan EU:s medlemsländer.

Det menar den franske presidenten Emmanuel Macron.

– Vi har splittring och tvivel i Europa, det verkar pågå ett slags europeiskt inbördeskrig. Vi måste få bort nationalismen, sade han under en debatt om det framtida Europa i Europaparlamentet i Strasbourg i tisdags, enligt Europaportalen.

Macron varnade särskilt för den politiska utveckling som sker i länder som Ungern, där invandringskritiska och nationalistiska partier totalt dominerar. Det är farligt, menar den franske presidenten.

För att motverka nationalismen vill han bland annat överföra ännu mer makt och pengar till EU, så att unionen blir starkare. Enligt Macron är EU idag alldeles för långsamt och ineffektivt.

Dessutom ska områden som säkerhet, försvar och invandring få mer resurser. Ett av hans förslag är att upprätta ett större EU-program där syftet ska vara att "träna och integrera" asylsökare.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och ledarna för EU-parlamentets stora politiska grupper ska ha gillat Macrons anförande. Enligt Juncker inger det antinationalistiska talet "hopp" för Europa. Den svenska Europaparlamentarikern Cecilia Wikstöm (L) menar att det är en självklarhet att Sveriges nästa regering låter sig ledas av personer som Emmanuel Macron och Angela Merkel i EU.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0