Covid-19 i Sverige

Matbutiker länsas på torrvaror, konserver

Publicerad 1 mars 2020 kl 23.00

Inrikes. I helgen har butikshyllorna börjat gapa tomma även i Sverige, när människor hamstrar torrvaror och konserver för att slippa röra sig utomhus under ett eventuellt omfattande virusutbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Vågar man lämna hemmet om spridningen av coronaviruset börjar komma igång på allvar i Sverige? Oron för sjukdomen har i helgen lett till en kraftig ökning i flera stora matbutiker, enligt SVT Nyheter.

SVT har talat med personal på flera större butiker, däribland en större ICA-butik utanför Stockholm där torrmjölk och flera liknande varor har länsats av kunderna.

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det har gått mycket pulvermjölk, det har varit slut hela helgen. Även konserver – bönor, korv och grönsaker, säger en anställd i butiken till SVT Nyheter.

På den största Coop-butiken i välbeställda Bromma i Stockholms kommun beskriver butikschefen Ralf Flanders lördagen som extrem när han talar med SVT om situationen.

– Det är helt otroligt, säger han till SVT.

Hamstringen i Sverige har kommit igång trots att landets smittskyddsmyndighet, den så kallade Folkhälsomyndigheten, hävdar att viruset är lika dödlig som en vanlig influensa och att risken för allmänt spridning av viruset i Sverige är "mycket låg". I verkligheten är viruset dock 10-40 gånger dödligare än influensa och allt tyder på att en allmän spridning av viruset kan komma igång i Sverige redan under nästa vecka när sportloven slutar, enligt experter.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

CHOCKBILDER: "Det är bortom förkrossande". Islamiska staten brände ned hotell i kändistäta semesterparadiset.0 Plus

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0