Covid-19 i Sverige

Matbutiker länsas på torrvaror, konserver

Publicerad 1 mars 2020 kl 23.00

Inrikes. I helgen har butikshyllorna börjat gapa tomma även i Sverige, när människor hamstrar torrvaror och konserver för att slippa röra sig utomhus under ett eventuellt omfattande virusutbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Vågar man lämna hemmet om spridningen av coronaviruset börjar komma igång på allvar i Sverige? Oron för sjukdomen har i helgen lett till en kraftig ökning i flera stora matbutiker, enligt SVT Nyheter.

SVT har talat med personal på flera större butiker, däribland en större ICA-butik utanför Stockholm där torrmjölk och flera liknande varor har länsats av kunderna.

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det har gått mycket pulvermjölk, det har varit slut hela helgen. Även konserver – bönor, korv och grönsaker, säger en anställd i butiken till SVT Nyheter.

På den största Coop-butiken i välbeställda Bromma i Stockholms kommun beskriver butikschefen Ralf Flanders lördagen som extrem när han talar med SVT om situationen.

– Det är helt otroligt, säger han till SVT.

Hamstringen i Sverige har kommit igång trots att landets smittskyddsmyndighet, den så kallade Folkhälsomyndigheten, hävdar att viruset är lika dödlig som en vanlig influensa och att risken för allmänt spridning av viruset i Sverige är "mycket låg". I verkligheten är viruset dock 10-40 gånger dödligare än influensa och allt tyder på att en allmän spridning av viruset kan komma igång i Sverige redan under nästa vecka när sportloven slutar, enligt experter.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0