"MED" tar avstånd från Katerina Janouchs demonstration

Publicerad 14 december 2018 kl 20.14

Inrikes. Partiet Medborgerlig Samling (MED), som kammade hem 2 promille av rösterna i höstens riksdagsval, stoppar deltagande i journalisten Katerina Janouchs demonstration i Stockholm på söndag. Förklaringen är att marginaliserade politiska rörelser kan finnas på plats under demonstrationen, skriver partiet.

Gilla artikeln på Facebook

Inför riksdagsvalet i september stod författaren och opinionsbildaren Katerina Janouch på Medborgerlig Samlings riksdagslista som oberoende kandidat.

Nu verkar inte samarbetet vara på topp.

Partiet tar nämligen avstånd från Katerina Janouchs planerade demonstration i Stockholm på söndag, som riktar sig mot politiskt maktmissbruk och ansvarslös invandring. Man anser bland annat att "extrema ideologier" kommer finnas på plats.

"Medborgerlig Samling ska inte delta i den av Katerina Janouch anordnade demonstrationen 'Mynttorgetprotester mot maktmissbruk'. MED är ett parti som aktivt arbetar mot identitära ideologier vilka kommer att vara starkt representerade på demonstrationen", skriver det så kallade liberalkonservativa partiet i ett pressmeddelande.

Men partiet går ännu längre än så, och hävdar att samarbetet med författaren missgynnat partiet. Man gillar inte hennes många uttalanden om invandring, som anses vara för tuffa.

"Partiets valanalys visar också tydligt att samarbetet med Katerina Janouch inte blev en framgång utan istället präglades av kontroversiella uttalanden som inte överensstämde med MED:s ideologiska linje och sakpolitiska ställningstaganden. Dessa uttalanden gav upphov till en bild av partiet som flertalet medlemmar fann direkt felaktig och som också var felaktig i sak. Partiet ska inte förknippas med denna demonstration och partiets symboler ska därmed inte heller synas där", skriver partiet i sitt bestämda meddelande till sina medlemmar.

Medborgerlig Samling verkar även misstycka med Katerina Jabouchs fokus på FN:s migrationspakten. Man menar att det inte främst är innehållet i avtalet som är problemet, utan hur pakten togs fram, alltså utan en konsekvensanalys eller någon politisk debatt i riksdagen.

"Sans, relevans och leverans ska krävas i varje politisk fråga", påpekar partistyrelsen.

I ett inlägg på Twitter svarar Katerina Janouch partiledningens avståndstagande med att hon tydligen "duger bara att utnyttjas som 'kändis' och dragplåster när det passar, sen slängs hon åt vargarna".


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

"Vi har tekniska problem". Det rör sig om 15–20 miljoner användningstillfällen under en heldag.0 

Eurosystemet ska sköta svenska betalningar

Riksbanken lägger ned RIX.. Nu ska betalningar i svenska kronor avvecklas i Eurosystemets datorer istället.0 

12 procent av Sveriges 21-åriga män är födda i Afghanistan

Tredje världen tar över – rekordsnabbt.. Bland de unga männen byts svenskarna ut snabbare än bland andra grupper.0 

Dyrt vite för syrianskt bröllop under corona

Länsstyrelsen kräver 200.000 kronor.. Hade fest för 150 personer i början av september.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0