I fredags lämnade Jan Lindholm en motion om gemensam valuta till riksdagen.

" />

I fredags lämnade Jan Lindholm en motion om gemensam valuta till riksdagen.

" />

I fredags lämnade Jan Lindholm en motion om gemensam valuta till riksdagen.

" />
Foto: Ben Harding

Miljöpartist vill se nordisk valutaunion

Publicerad 30 september 2012 kl 17.10

Ekonomi.Miljöpartiets Jan Lindholm lämnade i fredags in en motion till riksdagen om att arbeta för en nordisk valutaunion. Han förutspår att euron faller sönder och vill att de nordiska länderna då enas kring en gemensam krona.

Gilla artikeln på Facebook

Miljöpartiet var tidigare starka motståndare både till Sveriges medlemskap i EU och till euron men ändrade uppfattning hösten 2008. Nu anser partiet att det är bra att Sverige är medlemmar i unionen, men är fortfarande motståndare till den europeiska valutan euro.

Jan Lindholm tror att invånarna i de Nordiska länderna är skeptiskt inställda till en gemensam valuta och vill därför inleda en satsning för att "öka acceptansen" för hans förslag. Han bedömer det som att en eurokrasch är "tämligen sannolik inom några år" och tror att en gemensam valuta skulle vara ett sätt att minimera skadorna av en sådan krasch.

Lindholm passar även på att ge en känga till Fremskrittspartiet i Norge som han anser äventyrar det landets ekonomi. Fremskrittspartiet vill nämligen använda oljeintäkter för omfattande investeringar i landets infrastruktur. Norge gjorde sista avbetalningen på sin utlandsskuld andra kvartalet 2004 och har sedan dess inte haft någon utlandsskuld alls.

Idén om en gemensam nordisk valuta är långtifrån ny och har lanserats upprepade gånger genom historien. Sverige, Danmark och Norge deltog dessutom i en gemensam valutaunion från 1870-talet fram till Första Världskrigets utbrott. Då var de respektive ländernas valuta låst till en fast guldkurs vilket gjorde att de tre ländernas kronor hade samma värde i de olika länderna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus