Foto: Pressbild.

Miljöpartiets vision: mer statlig klimatkontroll

Publicerad 2 april 2012 kl 12.03

Inrikes.Ett Sverige helt utan koldioxidanvändning är Miljöpartiets framtidsvision och nu försöker det vänsterinriktade partiet att få med sig övriga riksdagspartier på en ny klimatlag. Det land som Miljöpartiet ser som föregångsland, Storbritannien, kommer dock om en inte alltför avlägsen framtid att uppleva brist på el på grund av landets nya klimatlagar.

Gilla artikeln på Facebook

Mänskligheten är i full färd med att spränga planetens gränser för vad som är hållbart.

Det anser i alla fall Miljöpartiets språkrör Åsa Romson på DN Debatt idag.

I ett led att stoppa jordens klimat från att förändra sig vill Miljöpartiet införa en ny klimatlag som på ett än mer extremt sätt än innan ger Riksdagen kontroll över svenskarna och deras aktiviteter. Åsa Romson avslöjar att partiet har intentionen att arbeta fram en ny hårdare klimatlag och man hoppas att få med sig de övriga riksdagspartierna i frågan.

Målet med den nya klimatlagen är att år 2050 få ned koldioxidanvändningen i Sverige till nära noll.

Åsa Romson jämför dagens klimat med den ekonomiska krisen på 1990-talet och ser ytterligare statlig kontroll som lösningen. Det miljöpartistiska språkröret slår i debattartikeln ett slag för en svensk version av den kontroversiella Climate Change Act, som med siffrorna 463 - 3 röstades igenom i Storbritannien för fyra år sedan.

Miljöpartiets föregångsland Storbritannien kommer om tjugo år att uppleva blickande lampor och återkommande strömavbrott på grund av konstgjord brist på el, varnar Financial Post. Öriket avvecklar nu pålitliga kraftkällor, som till exempel kolkraftverk, och implementerar istället ett så kallad smart grid-system. Det nya systemet ger landets politiker kontroll över elektricitetförbrukningen och framför allt vilka bostadsområden och företag som kommer att få ta del av den elektricitet som finns - och vilka som blir utan.

Den oro som finns i Storbritannien över de nya klimatlagarna hindrar inte Åsa Romson från att måla upp en ljus bild av läget där.

"I Storbritannien har allmänheten, näringslivet och politikerna insett att långsiktigt klimatansvar är en möjlighet och en nödvändighet för livskvalitet, nya jobb och tryggad välfärd.", skriver Åsa Romson i debattartikeln.

Kritiker till Climate Change Act menar att lagen bygger på felaktig forskning och osäkra datormodeller.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0