Pride Stockholm
STOCKHOLM PRIDE 2013. Deltagarna i Pridetåget spökar ut sig och klär sig snuskigt, menar moderatpolitikern Rolf Bertilson. Hans partikamrater i Södertälje tar dock starkt avstånd från den beskrivningen. Bild: AleWi, Wikimedia Commons.

Moderatpolitiker om Pridefestivalen: ”Folk spökar ut sig och klär sig snuskigt”

Publicerad 6 augusti 2013 kl 03.18

Inrikes.Södertäljepolitikern Rolf Bertilson riktade igår kraftfull kritik mot Pridefestivalen. Nu tar Moderaterna i Södertälje avstånd från hans uttalande.

Gilla artikeln på Facebook

Inne i Stockholm pryddes SL:s bussar av regnbågsflaggan under tiden som Prideveckan pågick. Men i Södertälje kommun fattade man 2009 beslut om att kommunen inte skulle hissa några Prideflaggor. Det beslutet har man stått fast vid, trots årligen återkommande krav om att det ska regnbågsflaggas från stadshuset i Södertälje.

Men i fredags hissade en grupp aktivister som kallar sig Klubb Molto på eget bevåg upp en regnbågsflagga i en av flaggstängerna framför stadshuset. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Boel Godner, kommenterade det inträffade med att flaggningen visserligen stred mot kommunens policy för flaggning, men att hon för egen del gärna skulle hissa regnbågsflaggan alla dagar på året.

Flaggan fick vara kvar över helgen och togs bort först under gårdagen - något som föranledde skarp kritik från Rolf Bertilson som är moderat ledamot i Södertälje kommunfullmäktige. Bertilson ansåg att flaggan borde ha plockats bort omedelbart och att händelsen ska polisanmälas.

- Det är eländigt. Det är folk som spökar ut sig och klär sig snuskigt. Det finns andra sätt att visa att man stödjer hbt-rörelsen på, sade Bertilson om Pridefestivalen i en kommentar till Länstidningen Södertälje.

Den kommentaren möter nu skarp kritik från Moderaternas partigrupp i Södertälje, vars ledare Marita Lärnestad kallar Bertilsons uttalande "förskräckligt". Hon understryker att Moderaterna i Södertälje står för alla människors lika värde och tillägger att det "inte bara är en klyscha".

En annan frispråkig Pridekritiker är sverigedemokraten Tommy Hansson, som också är ledamot i Södertälje kommunfullmäktige.

"[Jag kan] inte låta bli att undra över varför det är så viktigt för en del att visa upp sin sexuella läggning till allmänt beskådande. För mig är sex en privatsak mellan mig och min älskade, inte ett utställningsföremål att köra upp i ansiktet eller till äventyrs röven på folk", kommenterar Hansson årets Pridefestival i ett inlägg på sin blogg.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Transvestit blir skolminister

Lina Axelsson Kihlblom är född man.. Blir "första transpersonen" i en svensk regering.0 

Stockholmspolisen grep 75 sexköpare

Slog till i city och närförorterna.. Männen ska få "hjälp sluta köpa sex" på särskild mottagning.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0