Inbördeskriget i Syrien och Irak
Sheikh Maksoud, Aleppo, i december 2015.

"Moderata rebeller" dödar civila i Syrien

Publicerad 16 maj 2016 kl 12.48

Utrikes. Mellan februari och april 2016 har minst 83 civila, varav 30 barn, dödats av attacker från väpnade grupper i Sheik Maqsoud-distriktet i Aleppo. Upprepade gånger har urskillningslösa attacker utförts och drabbat civila bostäder, gator, marknader och moskéer, enligt Amnesty International.

Gilla artikeln på Facebook

Organisationen har samlat bevis från ögonvittnen och har fått 83 civila personer namngivna. Över 700 civila har dessutom skadats, uppger det lokala fältsjukhuset.

Videobevis som bevittnats av Amnesty visar beskjutningar samt raket- och granatattacker utförda av Fatah Halab (Aleppo Conquest), som inkluderar grupper som stöds av Västvärlden och islamister. Attackerna riktas mot kurdiska YPG som kontrollerar området.

– De fruktansvärda attackerna i Sheik Maqsoud har ödelagt civila liv i området. Flera väpnade grupper från Fatah Halab-koalitionen har infört vad som verkar vara upprepade urskillningslösa attacker i området, som kan utgöra krigsbrott, säger Magdalena Mughrabi, tillförordnad biträdande chef för Mellanöstern-och Nordafrikaprogrammet på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Det bor cirka 30.000 civila i Sheik Maqsoud, som är en kurdisk del av Aleppo. Området styrs av YPG, men gränsar i norr, öster och väster till områden som styrs av oppositionsstyrkor. Syriska regeringsstyrkor kontrollerar de områden som ligger söder om Sheik Masqoud.

År 2014 blossade strider upp mellan YPG och Islamiska staten (IS). Under de senaste månaderna är det dock främst oppositionsstyrkor som strider med YPG. Attacker från väpnade grupper har dödat minst 62 YPG-soldater, enligt Families of the Martyrs Association.

Det finns också påståenden om att de väpnade grupper som attackerar Sheikh Maqsoud kan ha använt kemiska vapen. En lokal läkare berättade för Amnesty att han den 7 och 8 april behandlade sex civila och två YPG-soldater för symtom som andnöd, domningar, röda ögon och svår hosta. Flera av offren berättade att de hade sett gul rök när missilerna avfyrades.

Två av de väpnade grupper som attackerar YPG:s styrkor i Sheikh Maqsoud - Ahrar al Sham och Army of Islam - har skickat sina egna representanter till FN-förhandlingarna om Syrienkonflikten i Genève. De andra väpnade grupper har godkänt dessa delegater för att representera dem vid samtalen.

Amnesty International uppmanar nu Gulfstaterna, Turkiet och andra länder som antas ge stöd till väpnade grupper i Syrien att omedelbart stoppa överföringar av vapen, samt upphöra med logistiskt och ekonomiskt stöd, i de fall där det finns trovärdiga bevis för att grupperna har begått allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna och brott mot internationell humanitär rätt.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0