Monas nya fiffel
Mona Sahlin.

Mona Sahlin erkänner brott – slipper rättegång

Publicerad 20 februari 2017 kl 21.11

Inrikes. Mona Sahlin erkänner sig skyldig till brott för att ha skrivit ett falskt intyg till sin tidigare livvakt, berättar hennes advokat Claes Borgström för Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

– Hon erkänner och i och med det kommer saken avslutas med ett strafföreläggande. Det blir ingen rättegång utan ett bötesbelopp, säger Claes Borgström till Aftonbladet.

Borgström påstår att Mona Sahlin under lång tid utsatts för en "förföljelse", och påpekar att det blir en väldig lättnad för henne att detta tar slut.

Tidigare under måndagen meddelade även den före detta livvakten att han erkänner sig skyldig till brukande av osann urkund.

Åklagare Anders Jakobsson väntas nu utfärda ett strafföreläggande som Mona Sahlin sedan ska godkänna. Ett beslut i ärendet väntas i månadsskiftet februari-mars.

Mona Sahlin och den tidigare livvakten delgavs misstanke om brott i september 2016. För Mona Sahlin handlar det om osant intygande.

Det var i maj förra året som Expressen avslöjade att livvakten använt sig av ett falskt löneintyg för att köpa en dyr lyxbostad i Saltsjöbaden samt en sportbil för cirka en miljon kronor. Mona Sahlin, då regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, intygade att den tidigare livvakten tjänade 120 000 kronor per månad, när han egentligen tjänade 43 000 kronor.

Genom att erkänna brott får de bötesstraff och undviker medialt uppmärksammade rättegångar. Maxstraffet för osant intygande är annars två års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar efter konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

David Gilmours samling under klubban i New York. Pink Floyds sångare och gitarrist säljer sina instrument i århundradets gitarrauktion.0 

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0