55-åringens spridning av Joakim Lamottes inlägg utgör grovt förtal, hävdar Tomas Åberg.

Näthatsgranskaren kräver 20.000 kronor i skadestånd av kritiker

Publicerad 17 april 2019 kl 08.28

Inrikes. Den så kallade näthatsgranskaren Tomas Åberg får skattemiljoner för att jaga pensionärer och andra som skriver invandringskritiskt på sociala medier. Nu stämmer han en man i Skåne, som har kritiserat verksamheten, för grovt förtal – och kräver 20.000 kronor i skadestånd.

Gilla artikeln på Facebook

Den 55-årige mannen, som bor i Landskrona, har enligt stämningen i Lunds tingsrätt delat ett filmklipp och ett inlägg på Facebook som "utgör grovt förtal" mot Tomas Åberg.

Inlägget som enligt Åberg utgör "grovt förtal" är skrivet av journalisten Joakim Lamotte.

Lamottes inlägg, som publicerades i oktober 2018, har rubriken "DJURPLÅGARE FÅR MILJONER I STATLIGA BIDRAG". Det var i mars 2018 som Nya Tider avslöjade att Tomas Åberg utreddes för omfattande djuprlågeri men att brottet aldrig ledde till åtal eftersom Åberg, som är en före detta polis, systematiskt höll sig undan delgivning. Fria Tider har tidigare skrivit om hur Näthatsgranskaren beviljats miljonbelopp i bidrag av myndigheten MUCF för att masspolisanmäla "hets mot folkgrupp" på framför allt Facebook.

Videon som 55-åringen ska ha spridit har laddats upp av en kvinna som berättar om att hon fått hembesök av polisen efter att ha blivit anmäld av Näthatsgranskaren.

I sin stämningsansökan skriver Åberg att Näthatsgranskarens skattefinansierade arbete har "varit väldigt lyckosamt" och att "ett mycket stort antal personer fällts för brott efter att Föreningen
anmält brotten till polisen".

"I egenskap av utredare och projektledare för Föreningen har Käranden föreläst i olika sammanhang, samt intervjuas av media om Föreningens arbete. Detta har skapat stor irritation hos många på sociala medier och nu bedrivs det olika förtalskampanjer mot Käranden", klagar Åberg vidare.

"Människor i allmänhet hyser nämligen starka känslor för djur, och barn och blir av förklarliga skäl förargade när de får reda på att någon begått brott mot dessa. Även tjänstemän speciellt poliser som missbrukar sin makt väcker stark ilska och missaktning hos allmänheten", står det i stämningsansökan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0