Foto: Scanpix

Namnet Estelle tros vara politisk markering

Publicerad 27 februari 2012 kl 13.09

Kulturnyheter.När den svenske diplomaten Folke Bernadotte mördades av sionistiska terrorister i Jerusalem 1948 kom mördarna billigt undan. En av dem, Yitzak Shamir, blev senare Israels premiärminister och den svenska regeringen protesterade aldrig mot den uppenbara israeliska fräckheten. Nu tror bedömare att namnet Estelle, som är taget efter Folke Bernadottes fru, kan vara en politisk markering.

Gilla artikeln på Facebook

Att döpa prinsessan till Estelle är en politisk markering från kungahuset, skriver forskaren och författaren Göran Burén på Newsmill. Enligt honom är det känt att kungen och drottningen är missnöjda med hur svenska myndigheter har skött fallet Folke Bernadotte. Kungaparet har aldrig besökt Israel.

Den israeliska regeringen lovade högtidligt en gång i tiden att fortsätta spaningarna efter mördarna. Men, påpekar Göran Burén, ingenting hände, trots att gärningsmännen några årtionden senare framträdde helt öppet och erkände vad de gjort. Och ingen svensk regering har efter 1950, när fallet begravdes, frågat hur det gick med efterspaningarna.

Göran Burén beskriver också hur olika Israel-närstående element drivit en kampanj mot Folke Bernadotte för att göra gällande att han var en antisemit. Därför har han också blivit misstänkliggjord i Sverige. Hans insats med de Vita Bussarna är någorlunda väl känd, men arbetet med en rättvis lösning på Palestinafrågan är det få som känner till.

"När den israeliske presidenten Herzog besökte Sverige ville de kungliga säga något bitskt om Folke Bernadotte, men det fick de inte för UD. Det är ingen orimlig tolkning att kungahuset med sitt namngivande vill bidra till att återupprätta Folke Bernadottes minne. Det är inte känt vilket namn man hade i beredskap åt en liten gosse - Folke är en god gissning", skriver Göran Burén.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bara var sjunde svensk håller på Trump

Stor majoritet hoppas på vänsterkandidaten Biden. Endast bland SD-väljare har Trump ett knappt försprång.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film

Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.. Icke-vita, homosexuella, kvinnor och liknande ska kvoteras in i filmerna.0 

"Mångfaldskriterier" införs för nominerade filmer. Anklagas för att dela ut priser till för många "vita män".0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0