Foto: Scanpix

Namnet Estelle tros vara politisk markering

Publicerad 27 februari 2012 kl 13.09

Kulturnyheter.När den svenske diplomaten Folke Bernadotte mördades av sionistiska terrorister i Jerusalem 1948 kom mördarna billigt undan. En av dem, Yitzak Shamir, blev senare Israels premiärminister och den svenska regeringen protesterade aldrig mot den uppenbara israeliska fräckheten. Nu tror bedömare att namnet Estelle, som är taget efter Folke Bernadottes fru, kan vara en politisk markering.

Gilla artikeln på Facebook

Att döpa prinsessan till Estelle är en politisk markering från kungahuset, skriver forskaren och författaren Göran Burén på Newsmill. Enligt honom är det känt att kungen och drottningen är missnöjda med hur svenska myndigheter har skött fallet Folke Bernadotte. Kungaparet har aldrig besökt Israel.

Den israeliska regeringen lovade högtidligt en gång i tiden att fortsätta spaningarna efter mördarna. Men, påpekar Göran Burén, ingenting hände, trots att gärningsmännen några årtionden senare framträdde helt öppet och erkände vad de gjort. Och ingen svensk regering har efter 1950, när fallet begravdes, frågat hur det gick med efterspaningarna.

Göran Burén beskriver också hur olika Israel-närstående element drivit en kampanj mot Folke Bernadotte för att göra gällande att han var en antisemit. Därför har han också blivit misstänkliggjord i Sverige. Hans insats med de Vita Bussarna är någorlunda väl känd, men arbetet med en rättvis lösning på Palestinafrågan är det få som känner till.

"När den israeliske presidenten Herzog besökte Sverige ville de kungliga säga något bitskt om Folke Bernadotte, men det fick de inte för UD. Det är ingen orimlig tolkning att kungahuset med sitt namngivande vill bidra till att återupprätta Folke Bernadottes minne. Det är inte känt vilket namn man hade i beredskap åt en liten gosse - Folke är en god gissning", skriver Göran Burén.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Feministisk vd lämnar Filminstitutet. Anna Serner drev på för kraftig könskvotering i svensk film.0